Деница Сачева, която върна 40 хиляди деца в клас, става социален министър

Деница Сачева е предложението на министър-председателя Бойко Борисов за социален министър, предаде репортер на БГНЕС.

Оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и гласуването на предложението поста да заеме Деница Сачева, влиза като извънредна първа точка на днешното заседание на парламента. Официално Бисер Петков ще предаде поста на Деница Сачева на церемония в МТСП днес от 12 часа.

Сачева се завръща в социалното министерство, където беше заместник-министър по времето на кабинета „Борисов 2“. Тогава тя работеше по промени в Семейния кодекс и правилата за осиновяване.

В момента Сачева е заместник-министър на образованието и науката. В МОН тя отговаряше за приобщаващото образование – за децата със специални образователни потребности, със заложби, както и за деца от социално слаби семейства. Активно работи за дигитализацията на образованието, както и за модернизацията на училищата, за иновативните училища, които са вече над 375. По нейно предложение бе защитен пред ЕК проект за 105 млн. лв. за дигитализация на средното образование у нас.

Под ръководството на министър Вълчев Сачева пряко отговаряше за една от най-успешните политики в правителството - връщането на над 40 хиляди деца в клас. През цялото време Сачева работи, за да има интеграция в дейността на социалното и образователното министерства.

По нейно предложение учениците от частни училища вече имат стипендии. Нейният аргумент е, че държавата трябва да подкрепя таланта, независимо от собствеността на учебните заведения. Реакцията ѝ бе по повод това, че най-добрият играч на републиканското първенство по баскетбол през 2017 г. Андрей Петков бе лишен от стипендия, защото е ученик в частно училище.

По време на мандата си Сачева закри два интерната за деца - в с. Драгоданово, Сливен, и в с. Керека, Габрово. Първият беше нашумял със скандали и криминални прояви. За първи път децата в тези интернати получиха пари за лични нужди с промяна в наредбата, която е инициирана от нея. Така не са налага децата да извършват криминални прояви и престъпления.

В нейния ресор е и политиката за българските училища зад граница и лекторатите по български език. Ден преди премиерът да обяви номинацията за социален министър, Сачева бе в Истанбул, където за първи път българският език влезе в учебната програма на Истанбулския университет. Постигна е договореност за разкриване на специалност по български език там и за българска секция в библиотеката на университета.

Деница Сачева е родена е на 2 ноември 1973 г. в София. Магистър по връзки с обществеността от Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ и магистър по здравен мениджмънт от университет “Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас. Дипломиран бакалавър по социална педагогика от ЮЗУ. Започва кариерата си в социалното министерство - от специалист до ръководител сектор в Националния център за социално подпомагане. През 1999 г. е началник на дирекция „Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти” в НЗОК. През 1999 - 2001 г. е началник на кабинета на министъра на здравеопазването, като отговаря за връзките с международните институции, МВФ, Световната банка и ЕК. От 2016 г. до април 2017 г. е зам.-министър на труда и социалната политика. /БГНЕС