Дендиас: Не трябва да се правят погрешни изказвания, които предизвикват негативни реакции

В интерес на РС Македония е да има добри отношения с Гърция, както е в сила и обратното. Това го диктуват геополитическите условия в региона и това трябва да бъде обща цел на двете държави, заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас в интервю за вестник „Риалнюз“.

Никос Дендиас, министър на външните работи на Гърция

Външният министър още веднъж потвърди подкрепата на Атина за европейската перспектива на РС Македония при ясни условия и допълни, че се надява да се проведе първата междуправителствена конференция с ЕС.

Основен критерий за постигането на тази цел е спазването на текста и духа на Договора от Преспа и подобряването на добросъседските отношения. Това, че в самия договор има проблемни точки, е добре известно. Тогава Нова демокрация като опозиционна партия изрази негативното си мнение по отношение на конкретни членове. Но Договорът от Преспа е в сила и трябва да се приложи по правилния начин. Дори да са направени много стъпки в тази посока, все още има какво да се желае за подобряването както при публичните, така и при частните субекти, подчерта Дендиас.

Според него, не трябва да се правят погрешни изказвания, „които предизвикват негативни реакции у гръцкия народ“, тъй като това „не помага за подобряването на климата в двустранните отношения и със сигурност не подобряват европейската перспектива“ на РС Македония. /БГНЕС

Атина / Гърция