Ден 58: Je suis Хиполенд

Със скандирания „Оставка“ започна 58 ден на протести пред триъгълника на властта, предаде репортер на БГНЕС.

Хиляди граждани се събраха на площад „Независимост“, за да поискат оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, както и провеждането на предсрочни честни парламентарни избори.

Някои от протестиращите носят плюшени играчки – розови прасенца, носещи раирани затворнически шапчици. Прасенцата държат плакати, на които пише: „Стига #Гешефтура и свински истории“. Така гражданите изразяват своята подкрепа с веригата "Хиполенд", чийто собственик, осъдил полицейското насилие, днес изненадващо стана обект на проверки.

Днешният ден бе белязан от масирана проверка на държавните институции в офисите и магазините на фирмата за детски играчки „Хиполенд“. Властите определиха случилото се като обикновена проверка срещу контрабандата, но гражданите и собственикът на веригата заподозряха, че истинската причина е друга. Тя е свързана с острата реакция Мариан Колев срещу полицейското насилие в нощта на 2 септември. Тогава пострадаха десетки невинни демонстранти, повечето от които с уважавани професии и висше образование. Те станаха жертва на футболни агитки, които бяха допуснати до площада, за да предизвикат безредици с полицията.

„Искам да благодаря на всички, които днес подкрепиха мен и моите колеги. Горд съм, че хората не са безгласни букви, смело и открито тръгнаха да защитават някой, който искаха да бъде респектиран. Благодаря Ви!“, каза Мариан Колев, собственик на „Хиполенд“. Неговите думи бяха посрещнати от гражданите с възгласи „Мутри вън“. Протестиращите са донесли много плюшени играчки, които в момента се събират и ще бъдат дадени на деца.

Насилието над гражданите и журналистите днес беше тема и на срещата на държавния глава Румен Радев с ръководителите на силовите ведомства. Той поиска наказание за извършителите на насилия от страна на правоохранителните органи и предупреди, че техните действия срещу мирни граждани могат да подкопаят устоите и вярата на българите в демокрацията.

Президент и ръководителите на силовите ведомства се разминаха в оценката за събитията на 2 септември. Главният секретар Ивайло Иванов заяви, че действията на полицията са перфектни, а акцията им е заслужава поздравления.

През последните дни случващото се в България се следи отблизо в Брюксел. По повод на случаите на пострадали журналисти говорител на Еврокомисията заяви, че държавите-членки са отговорни за провеждането на разследване при насилие срещу журналисти по време на демонстрации. Брюксел продължава да наблюдава и съдебната реформа у нас, както и борбата с корупцията и организираната престъпност. /БГНЕС