Ден 21: Инспекции и нестихващи протести

На фона на нестихващи протести премиерът Бойко Борисов яхна мощния си джип и цял ден в сряда – денят за общонационален антиправителствен протест – инспектира редица инфраструктурни обекти.

Премиерът направи инспекция първо на строителството на „Балкански поток“, като за кратко в джипа му бе придружен от директора на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

По време на инспекцията премиерът напомни, че България строи българската газова връзка и призова да няма спекулации. По думите му диверсификацията на природен газ у нас вече е факт. Борисов се поинтересува и от аварията на газопровода с Гърция, а Малинов го увери, че транзитът на газ за Гърция от днес е възстановен.

"Нека българите видят какви големи инфраструктурни проекти се правят в момента. След няколко месеца всичко това ще е жито", обяви Борисов, пътувайки покрай житните поля, сред които минава и „Балкански поток“. Малинов пък увери, че най-горния хумусен слой на почвата се пази.

"Ето затова не могат да ни простят, сбъдваме мечта на поколения българи. Кога иначе ще дойде тук някой да копае под царевицата", допълни Борисов.

"Работим в отличен синхрон за археологическите ценности - в този участък са от турско време, НИМ работят с около 25 човека, от които 4-5 са специализирани археолози. Стойността на археологическите проучвания е около 22 милиона лева, които са дадени от "Булгартрансгаз". Този обект е приключен, след два дни започваме да пренасяме тръбата в този участък. Тук има и път за стопаните да могат да минават със селскостопанската си техника", допълни директорът на "Булгартрансгаз".

"Имаме селище тук, разкриваме го в срок, и продължаваме по трасето", съобщи член на археологическия екип пред Борисов.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2828858754008843/

Протестите в 21-я ден на недоволство започнаха от сутринта

Докато премиерът и директорът на газовото дружество инспектираха строителството, в столицата още от сутринта започна блокиране на ключови булеварди и кръстовища. За сряда е насрочен мащабен национален антиправителствен протест, исканията на демонстрантите остават непроменени: оставка на кабинета „Борисов 3” и на главния прокурор Иван Гешев, и провеждане на честни избори.

Точно в 12 часа по обед група от протестиращи блокира кръстовището на бул. "България" и бул. "И.Е. Гешов". Не повече от 30-40 души застанаха на кръстовището с плакати, на които бе написано "Извиняваме се за неудобството, държавата е в ремонт. Оставка!". Събитието бе обявено ден по-рано в социалната мрежа Фейсбук.

Въпреки желанието на протестиращите да спрат изцяло движението на кръстовището, полицията се опита да пропуска повечето автомобили. За кратко бяха блокирани и три трамвая. Повечето шофьори заобикаляха протестиращите и преминаваха безпрепятствено.

“Искаме оставките на кабинета „Борисов 3”, на самия Борисов, на Иван Гешев, както и предсрочни избори - предсрочни честни избори. Извиняваме се много на шофьорите, както и на пътниците в градския транспорт, но те трябва да разберат, че за този един част от техния комфорт се решават следващите години на държавата”, посочи един от протестиращите, който каза, че е студент.

Шофьор на име Любомир пък каза, че колата му е блокирана. „Но честно да Ви кажа нямам против да изчакам малко, тъй като подкрепям протестите, ходя и по протести в центъра”, посочи мъжът.

Малко след това протестиращите тръгнаха към „Фритьоф Нансен”, който също бе блокиран.

Докато блокадите на столичните булеварди вървеше с пълна сила, премиерът продължи към следващата си инспекция – на АМ „Хемус“ на територията на областите Шумен и Търговище.

„В момента атакуваме Севера и Северозапада с инфраструктура. Всеки месец се вижда напредъкът по автомагистрала „Хемус“. Всичко това се прави за младите хора“, заяви Борисов.

Завършването на отсечката по договор е през 2021 г., но екипите работят изключително мобилизирано и в случай че не възникнат допълнителни затруднения, е възможно строителството да приключи и по-рано от предвиденото.

„Тук беше кал преди половин година. А сега и гредите са сложени“, подчерта премиерът Бойко Борисов при огледа на изграждането на мостовите съоръжения по трасето Буховци-Белокопитово.

Около 13.00 часа протестиращи разпънаха плажни кърпи и чадъри на столичните жълти павета и напълно блокираха движението.

„Българино, събуди се, заповядай тук, тук също можеш да си на плаж“, призова Николай Николов, един от протестиращите. „Всичко вече е казано. Дела трябват, а не думи“, смята той.

Според него за българските властимащи може да се напише „една много дебела книга с провинения“, а в демократичните държави всички скандали, които се случват в публичното пространство с участието на политически лица, водят до оставки.

Към 14 часа движението през Орлов мост в София е блокирано от протестиращи към момента.

Полицейското присъствие в центъра на София остана засилено, а части на полицията и жандармерията са разположени пред всичко ключови места, както и пред сградите на основните институции.

Иначе, за плаж си помечта и премиерът Борисов. Докато протестиращите разпъваха плажни кърпи на жълтите павета, той видя морето на живо при последната дестинация на инспекциите си днес. И установи, че „морето във Варненско е на 100% идеално за къпане“, каза самият той по време на посещението си на пречиствателната станция във Варна. Премиерът бе придружен от кмета на Варна Иван Портних.

„Може да разкажете на жителите на гостите на Варна и целия регион, че всичко това отиваше в морето. Това е огромна станция. Затова не ни харесват. Десетилетия всичко е текло в морето. Сега водата е чиста: това е добре за туризма, това е добре за хората. Магистралата върви, огромни отсечки вече са на асфалт, газопроводите вървят. Заслужаваме да не ни харесват – като се прави много, това не им харесва“, допълни той.

Междувременно в днешния ден се появи и нов скандален запис, за който се твърди, че е с гласа на премиера Бойко Борисов. Звуковият файл бе публикуван тази сутрин в сайта "Афера", съобщи бТВ.

Файлът е с продължителност 4 минути и половина. В разговора, чиято автентичност не е потвърдена – глас, който прилича на този на премиера Бойко Борисов, сипе ругатни и псувни по адрес на президента Румен Радев.

От контекста на разговора може да се предположи, че записът е от края на 2018-а или началото на 2019 г., защото се споменава, че предстоят евроизбори и има протести за цените на горивата, отбеляза бТВ.

Това е поредният запис, който се появява през последните два месеца и се твърди, че на него е записан министър-председателят. /БГНЕС