Демокрацията в Сърбия: почти еднопартиен парламент без опозиция

Центърът за съвременна политика публикува доклад в сянка „Състояние на демокрацията в Сърбия 2021 г.“. Докладът обхваща пет области: избори, парламент, управление, гражданско общество и свобода на изразяване, в съответствие с критериите от Копенхаген за членство в ЕС и докладите на Европейската комисия за държавите кандидатки.

„Състояние на демокрацията в Сърбия 2020“ обхваща периода от октомври 2020 г. до септември 2021 г., уточнява сайтът European Western Balkans.

„От 2017 г., когато излезе първият доклад в сянка на Центъра за съвременна политика за състоянието на демокрацията в Сърбия, имаше ясно изразено отслабване на демократичните институции, както според чуждестранни, така и според местни организации и експерти“, се казва в увода.

След противоречивите парламентарни и местни избори през юни 2020 г., както и поради други сериозни проблеми, споменати в предишния доклад, бе поставен въпросът дали Сърбия все още е демократична държава и дали това не я отдалечава от членството в Европейския съюз.

„Година по-късно и двата въпроса остават отворени. В Сърбия има почти еднопартиен парламент без опозиция, гражданското общество и медиите са под натиск, а плурализмът в медиите е още по-застрашен. От друга страна, през последната година Сърбия не е направила дори най-малката крачка към членство в Европейския съюз, като през този период не отвори нови глави или група от глави “, се казва в тазгодишния доклад.

Документът е публикуван в рамките на проекта „Гражданското общество като сила на промяната за присъединяването на Сърбия към ЕС - CS4EU“, провеждан от Отворено училище в Белград с подкрепата на Кралство Швеция. /БГНЕС