Демерджиев за бомбените заплахи: Водещата версия е за хибридни атаки, свързани с Русия

Водещата версия за имейлите за бомбени заплахи в училища у нас е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия. Това каза пред журналисти вътрешният министър Иван Демерджиев, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Редица европейски държави са поставени под едни и същи заплахи и минават по тази линия, поясни той.

"Сигналите са абсолютно идентични, мултиплицират се и се подават до възможно най-много адресати. Източниците на атака и подходите са едни и същи. Партньорските служби в Европа и САЩ са сигнализирани и работят по установяване на източника. Заплахите идват от имейли, регистрирани в мрежата на Google. Само американските служби могат да установят източника, защото Google е тяхна отговорност. Редица европейски държави са изправени в момента пред същото. Водещата версия е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия", каза вътрешният министър.

"Протоколът за действие при подобни заплахи, който ние имаме към момента, е от 2000 година. Днес свиквам междуведомствена работна група, за да разгледаме този протокол и до дни ще бъде изготвена промяна. На този етап информациите за първоизточника на бомбените заплахи към български училища, са непотвърдени." Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който пристигна на посещение в Граничното управление в Малко Търново. По думите му, службите предполагат, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия.

„Това, което се случва с нас, се случва и с много европейски страни в момента, посочи той. Източниците на атака са едни и същи, а действията на първоизточника разкрива използването на един и същ модел. Сигнализирали сме партньорските служби в Съединените американски щати и Великобритания, където се установява, че са регистрирани имейлите и телефоните, от които идват заплахите", каза Демерджиев.

Запитан какво би се случило ако заплаха за бомба бъде получена в изборна секция на вота тази неделя, той отговори, че изборният процес ще се прекъсне само, ако има реална опасност от подобна заплаха. „Ако в секция се получи такъв сигнал трябва да се информират органите на реда. Ние трябва да преценим има ли такава или не", каза Иван Демерджиев./БГНЕС