Демерджиев в Благоевград: Очаквам още българи в списъка „Магнитски“

„Цялостни проверки планира МВР във връзка с лицата по втория списък „Магнитски“. Възложил съм на главния секретар да проверява цялата налична оперативна информация, налична за тези лица, всички производства, които са водени или се водят в момента, да бъдат изяснени мотивите и да се търси връзка с тях. В ДАНС влизаме в взаимодействие, за да можем да обявим резултати по проверката“. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който пристигна в Благоевград за отчета на областната дирекция МВР, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Демерджиев добави, че очаква увеличение на българските лица в списъка.

„Смятам да работим в аванс и да имаме предварителна напреднала работа по отношение на потенциални лица, които могат да излязат по списъка. Силно се надявам, че преди следващия списък да излезе, ще имаме резултати по досъдебни производства, които не касаят лица, които ще попаднат в следващ списък“, допълни Демерджиев.

Той бе посрещнат от директора на Областната дирекция ст. комисар Георги Кандев. Трите генератора, обещани за граничните пунктове в Република Северна Македония, ще заминат за Турция. Министърът на МВР обясни какви мерки предприема ведомството му относно последния списък "Магнитски".

„Ако има служители, допуснати нарушения, то незабавно нека бъдат санкционирани. Очаквам бърз резултат от проверката, възложил съм я на директора, ако се наложи – ще се намеся“, каза министър Демерджиев по случая с битото момче в Плевен.

„Осигурих три генератора за границата, но тъй като ситуацията в Турция изисква много по-различен подход, смятам да отговорим на техните нужди с тези три генератора. Надявам се, че РСМ ще намери сили и средства да обезпечи граничния си контрол много по-добре. Предстоят консултации, в които и аз ще участвам и обсъдим всички проблеми, но смятам, че нуждите в Турция са по-големи и там ще насочим сили“, каза в заключение министър Демерджиев. /БГНЕС