Демерджиев: Скоростта на места в градовете да се намали до 30 км/ч

„МВР работи, за да предложи варианти за решаване на проблема с престъпленията по пътищата. Предлагаме изменения в Наказателния кодекс и в Закона за пътищата. Трябва по-строги санкции за лицата, които извършват системно нарушения“. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, предаде репортер на БГНЕС.


„Предлагаме повторният отказ за тест за установяване на алкохол в кръвта да бъде нарушение. Трябва да има законодателни промени, част от които са: Максималната скорост на автомагистралата да бъде намалена, предлага се скоростта в населени места да бъде намалена от 50 км/ч на 30 км/ч. за определени места, да се предвиди възможност при водач, който е придобил току що шофьорска книжка, да шофира с наблюдател за определен период от време“, каза още Иван Демерджиев. По отношение на домашното насилие Демерджиев предлага да се въведе забрана на насилника да осъществява контакт с жертвата, да се създадат програми за подпомагане на хора, които са били жертви на домашно насилие, като такава помощ може да се оказва и на деца. „Предлагаме да се създаде и Национален регистър за случаите на домашно насилие на територията на страната“, каза още служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Служебният вътрешен министър предложи да се ограничи възможността новите водачи да шофират в определени усложнени условия, например нощни. „Намирам за резонно да се прецизира какви превозни средства като мощност те могат да шофират, въпреки че мощността на автомобила не винаги рефлектира върху щетите, затова предлагам те да шофират с придружител“, подчерта още той, след което поясни, че всички предложения от страна на МВР ще бъдат представени в Закона за изменение на Закона за движение по пътищата, който предстои да бъде внесен и гласуван в зала. Относно връчените фишове и наказателни постановления в страната, Демерджиев уточни, че тенденцията е към намаляване на процента на невръчените фишове и наказателни постановления. „Проблем има с фишовете и наказателни постановления връчени на хора, които живеят в чужбина, но се работи към отстраняването и на този проблем“, поясни още вътрешният министър. „Само за миналата година заловените водачи за употреба на алкохол и наркотици са 100% повече. Ние вече предприемаме трайни действия, а не акции. Това, от което се нуждаем обаче е нова техника и оборудване и да имаме възможност да ползваме и мобилните камери“, поясни още Иван Демерджиев. „Ние акцентираме и върху скоростта, тъй като тя е фактор, който води до тежки произшествия и тя трябва да бъде намалявана. Ние съставяме предпоставки и да се изпълняват контролните функции, а те няма как да бъдат изпълнявани без екипировка”, смята още Иван Демерджиев. /БГНЕС