Демерджиев: ГДБОП да може да разследва магистрати

„Голяма част от изявленията на Иван Гешев и Борислав Сарафов засяга корупционни действия на магистрати. До момента компетентни да разследват магистрати са само следователи. Моето предложение е и ГДБОП да може да разследва магистрати, за да има по-голям контрол. Има производства в прокуратурата, които необичайно много се бавят“. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, предаде репортер на БГНЕС.

Демерджиев уточни, че когато е встъпвал в мандата си на 2 август е имало множество забавени случаи. „Най-значимите са поне 8 в Главна дирекция Национална полиция, Главна дирекция за борба с организираната престъпност 15 случая, а в областните дирекции случаите, които са ми подадени до момента са 75. Според мен това са твърде много случаи и тук не попадат прекратяване на наказателни производства със странни мотиви“, коментира Иван Демерджиев.

„След разговори с Прокуратурата част от тях се задвижиха, но не всички. Днес има производства, които необичайно много се бавят, а други са прекратени“, уточни още той. „Един от най-добрите начини да се бори корупцията е публичността, затова мисля, че актовете и мотивите на прокурора трябва да бъдат публични в техния сайт. Това ще дисциплинира до голяма степен прокурорите, когато приключват дадени случаи, които са с голям обществен интерес“, предложи вътрешният министър. /БГНЕС