Демерджиев: Апелирам НС за законодателни промени за нелегалния трафик

От днес сме включили още повече сили и техника, и Столична дирекция и Жандармерия са отделили сили, като наша основна задача е претърсване извън Перник, в същото време доброволци се събират, за да претърсват вътре в града, за да се намери изгубеното 12-годишно момче. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, предаде репортер на БГНЕС.

“Има образувано досъдебно производство, засега няма данни за отвличане, но образуваното досъдебно производство ще ни даде много повече възможности, за да действаме по случая”, заяви още той.

Относно задържането на служител на Главна дирекция "Гранична полиция” Иван Демерджиев обясни, че неговото задържане е заради обществена поръчка, свързана с охраната на границата и касаеща снабдяване с GPS на граничните кучета. “Работим активно с Вътрешна сигурност, както и получихме съдействие от прокуратурата този човек да бъде задържан”, коментира още Демерджиев и уточни, че исканият подкуп от граничния полицай е твърде голям. “Работим ефективно, това няма да е последният разкрит такъв случай, уверявам ви”, подчерта още служебният вътрешен министър”.

Относно смъртта на граничния полицай на границата с Турция Иван Демерджиев отбеляза, че не е постигната съвместимост между комуникационните системи на армията и МВР. “Правим необходимото да снабдим силите на военните с наши радиостанции, за да имаме връзка с тях, както и ние имаме такава в нашата система”, обясни още той и продължи: Не само имаме информация от турските власти, водим в момента паралелно разследване, проверяваме всички версии и когато имаме една изчистена версия и можем да кажем 100% как се е случил инцидентът ще оповестя информацията.

Демерджиев уточни, че сега има намаляване на мигрантския натиск, защото ако преди са били 1 600 на денонощие, сега са 600. “Апелирам към НС, защото ниските наказания в България за нелегален трафик кара хора от цяла Европа да идват тук, да превозват мигранти и ние да се борим с тях и да правим всичко възможно, за да спасим живота на всички в страната, затова апелирам НС за законодателни промени относно нелегалния трафик”, подчерта още той.

По темата за настаняването на украинците в страната ни, Иван Демерджиев обясни, че в момента се чака решение на МС, но най-вероятно те ще останат по местата си, на които са сега и при същите условия в продължение на 4 месеца, а тези, които тепърва идват в страната ще останат за 30 дни в Елхово, след което ще бъдат настанени в държавните бази.

Относно съседската война завършила с убийство на мъж на столичния Женски пазар, служебният вътрешен министър призова населението да се замислят предварително преди да решават такива незначителни проблеми по такъв жесток начин.

По повод провеждането на националния конкурс “Пътен полицай на годината” Демерджиев заяви, че са дошли 28 екипа излъчени от най-добрите полицаи в цяла България. “Мен ме е срам от автомобилите, с които шофират тези квалифицирани екипи. Аз ще направя всичко възможно, за да бъдат технически обезпечени, тъй като техните способности контрастират на възможностите, които им се предлагат”, добави още Демерджиев. /БГНЕС