Дечев: По-добре да даваме пари за нови арести, вместо за глоби от Европейския съд

С водосвет днес бе открит новият следствен арест и пробационна служба в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Те се помещават в сградата на РИОСВ-Благоевград, на събитието присъства заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев, представители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, на местната съдебна и изпълнителна власт.

„Арестът и пробационната служба отговарят на най-съвременните европейски изисквания, това събитие потвърждава стремежа на българската държава и в частност министерството на правосъдието да отговаря на стандартите“, каза заместник-министър Дечев.

Той припомни, че арестантите, макар и задържани за извършване на определено престъпление, докато тече процесът все още са невинни.

„За нас е изключително важно като държава да докажем, че уважаваме личното достойнство на всеки човек, както на задържания, така и надзорно охранителния състав, който понякога работи при изключително тежки и мизерни условия“, категоричен бе Дечев.

Той напомни още, че България многократно е била осъждана за нарушаване на Член Трети от Европейската конвенция за защита правата на човека заради лошите условия в арестите.

„Предпочитам държавата да дава пари за нови арести, в които има нормални човешки условия, вместо за глоби, присъдени от европейския съд. Правото на лично достойнство е едно от най-важните права“, завърши заместник-министър Дечев.

До днес следственият арест се помещаваше в сградата на ОД МВР-Благоевград. /БГНЕС