Debenhams затваря врати, 12 хиляди остават на улицата

Британската верига универсални магазини Debenhams ще затвори всичките си обекти, съобщиха администраторите на фалиралата група, която загуби около 12 000 работни места.

Debenhams се бори отдавна с ожесточена онлайн конкуренция. Марката ще се запази, след като британската онлайн модна група Boohoo купи правата върху интелектуалната собственост.

Междувременно конкурентът на Boohoo ASOS обяви, че води преговори с администраторите на Arcadia относно закупуването на някои от нейните марки, включително Topshop.

Arcadia и Debenhams се сринаха миналия месец, рискувайки загубата на общо 25 000 работни места, след като се опитаха да преструктурират бизнеса много преди пандемията от коронавирус да принуди купувачите да пазаруват онлайн.

Собственикът на Arcadia Филип Грийн, наричан някога "краля на главната улица", стана свидетел на срива на репутацията му след фалита британския търговец на дребно BHS през 2016 г.

„Значението на продажбата в търговски обекти, традиционно свързани с търговските марки, вече напълно отслабна“, отбеляза Гордън Флетчър от бизнес училището в Университета в Салфорд.

Настоящата ситуация на локдаун ни принуди да прекъснем окончателно връзките между любимите ни марки и физическото присъствие на улицата, смята Флетчър.

Магазините на Debenhams ще отворят отново след вдигането на карантината във Великобритания единствено за да ликвидират наличностите, се казва в изявление на FRP Advisory, чиято задача е да спасят част от бизнеса.

Всички магазини от веригата във Великобритания ще бъдат окончателно затворени.

Това означава, че около 12 000 работни места ще изчезнат, заяви източник близък до компанията.

Debenhams, чиято история датира от края на XVIII век, се надява да продаде някои от своите 124 магазина, чийто персонал е бил обезщетен по схемата на британското правителство в периода на пандемията.

Не е ясно дали британската група за търговия на дребно Frasers, която е водила разговори с администраторите, ще купи някои от магазините на Debenhams. /АФП