Де Кроо очаква следващите стъпки за членството на България и Румъния в Шенген

Приветствам всички усилия на България и Румъния за Шенген. Мисля, че предприетите частични действия са добър знак и първа крачка напред. Ако всичко върви по план, ще бъдат направени и следващите стъпки.

Това заяви белгийският премиер Александър де Кроо на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, предаде БГНЕС.

Де Кроо по-рано днес представи пред Европейския парламент в Страсбург приоритетите на белгийското председателство на ЕС, но не спомена в своята реч стремежа на България и Румъния за пълноправно членство в Шенгенското пространство.

Премиерът обясни с ограниченото време факта, че не е казал нищо по темата. Впоследствие Де Кроо изрази надежда целта на София и Букурещ да бъде постигната.

„Хората имат навика да анализират речите въз основа на темите, които не са били включени в тях. Госпожа председателят не ми даде 2 часа, за да говоря пред Европейския парламент“, каза Де Кроо.

"Смятам, че през последните седмици бяха направени важни стъпки. Знам, че това беше частично решение (Въздушен Шенген - бел.ред), но е важно, че бяха предприети действия. Двете страни положиха огромни усилия, за да отговорят на много въпроси, зададени от толкова много страни по темата Шенген. Приветствам всички техни усилия и мисля, че предприетите частични действия са добър знак и първа крачка напред. Ако всичко върви по план, ще бъдат направени и следващите стъпки", добави той.

От своя страна Роберта Мецола заяви:

"Очакваме с голямо нетърпение в този парламент тези стъпки да бъдат направени. Приветстваме решението, което беше взето през последните дни на испанското председателство. Март като че ли не може да дойде достатъчно бързо за България и Румъния". /БГНЕС