Детска градина „Надежда” ще се грижи за децата на медиците

Имаме готовност да отворим в понеделник две групи с учители, помощник възпитатели, кухня, непедагогически персонал, така че да подкрепим родителите медици, които ще доведат децата си в понеделник. Това каза пред БГНЕС Мария Врачева, която е директор на Детска градина 117 "Надежда", в столичния квартал Младост 1.

Както вече стана ясно две детски градини в София ще останат отворени, за да се грижат за децата на лекари, медицински сестри и санитари от COVID-отделенията в столичните болници, след като здравният министър издаде заповед за затварянето за всички образователни институции, детски гради и ясли до 21 декември.

„Ние сме една от двете детски градини, които ще отворят в понеделник вратите си по време на извънредната епидемична обстановка”, заяви директорката на 117-а детска градина. Тя добави, че към момента нямат информацията колко деца ще бъдат при тях, може би ще я имат в петък следобед.

„Текат организационни дейности, самите родители подават информация към директорите на болниците, за да бъдат включени в списък, който ще бъде подаден към Столична община и към щаба”, каза тя.

Мария Врачева обясни, че предложението детското заведение да продължи да работи дошло от Столична община и те са се съгласили. До началото на ноември COVID-19 не е успял да влезе в детската градина и в семейства им, месец ноември обаче бил доста тежък. „Шест души бяха с положителни тестове, преболедуваха, вече са на линия. Част от тях даже ще работят от понеделник с децата на медиците”, отбеляза директорката и допълни, че за момента нямат доказан случай на преболедувало дете. /БГНЕС