Де Бройне влезе от пейката и вдъхнови Манчестър Сити за важен обрат над Нюкасъл

Манчестър Сити надви драматично Нюкасъл с 3:2 като гост в зрелищен сблъсък от 21-ия кръг на английската Висша лига. На "Сейнт Джеймсис Парк" "гражданите" направиха ценен обрат благодарение на страхотното включване от резервната скамейка на завърналия се наскоро Кевин Де Бройне, който се отличи с гол и асистенция за ключовата победа в битката за титлата.

Двубоят започна с попадение за домакините в самото начало, което обаче беше отменено след намеса на ВАР за засада. При отбелязването на гола от Шон Лонгстаф, хвърлилият се самопожертвователно Кайл Уокър контузи неволно вратаря на "гражданите" Едерсон, който след медицинска помощ продължи участието си, но за кратко. Гостите можеха да си изпатят, когато Нейтън Аке върна топката назад към Едерсон, който сбърка, избивайки в Мигел Алмирон, но "свраките" не успяха да се възползват. В крайна сметка, бразилският страж бе заменен принудително от Щефан Ортега.

След този момент в срещата Сити започнаха да доминират във владението на топката и стигнаха до откриване на резултата чрез Бернардо Силва, който с елегантно изпълнение с пета преодоля стража Мартин Дубравка. "Джордитата" имаха претенции за нарушение на Рубен Диаш срещу Антъни Гордън в хода на головата атака, но те не бяха уважени от главния съдия Крис Кавана. Отново Силва можеше да ликува, но негов удар бе спасен от Дубравка. Само в рамките на 120 секунди възпитаниците на Еди Хау обърнаха изцяло развоя на събитията с два идентични гола, реализирани от Александър Исак и Гордън.

След паузата шампионите започнаха да притискат сериозно съперника и се настаниха трайно в тяхната половина. Бруно Гимараеш се намеси решително, преди Родри да стигне до кълбото в наказателното поле, а удар на Фил Фодън бе отразен от Дубравка. В 69-та минута на мястото на Силва в игра се появи Де Бройне, който вдъхнови тима на Пеп Гуардиола за ценен обрат. Първо, белгиецът изравни резултата с премерен шут покрай Дубравка пет минути след влизането си на терена, а впоследствие осигури голов пас за друга от смените на Гуардиола - Оскар Боб, който преодоля технично Дубравка и вкара на празна врата. До края Нюкасъл не успя да отвърне на предизвикателството и така допусна шеста загуба в последните си седем мача за първенство.

Тимът на Хау е десети в таблицата с 29 точки след десетото си поражение от началото на кампанията, като "свраките" започнаха да се отдалечават драстично от топ 4, изоставайки в момента на 11 точки от четвъртия Арсенал, който е и с мач по-малко. Манчестър Сити от своя страна се изкачи на второто място с 43 пункта, на две от лидера Ливърпул, при равен брой мачове между двата отбора към днешна дата. За "небесносините" предстои гостуване на Тотнъм в мач от турнира за Купата на Футболната асоциация, а след това домакинство на Бърнли във Висшата лига. Нюкасъл гостува на Фулъм за ФА Къп, а впоследствие пътува и до Бирмингам за визита в Премиършип. /БГНЕС