ДБ също няма да подкрепи правителството на ИТН

„Демократична България“ няма да подкрепи проектокабинета на „Има такъв народ“. Окончателното решение за това е взето на днешното заседание на парламентарната група и бе оповестено пред медии в парламента от съпредседателят Христо Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

„Промяна с ДПС през задния вход не може да се прави“, аргументира решението на ДБ Христо Иванов и подчерта, че то е взето единодушно и от трите политически субекта в обединението. Според него хората са искали правителство на „дълбоката промяна“, каквото не е било предложено от партията на Слави Трифонов. Освен това, според ДБ, персоналният състав на проектокабинета на ИТН е бил наложен еднолично и без никакъв диалог с останалите партии на протеста.

„Не може с 65 гласа сам да си решиш какъв да е съставът на Министерския съвет. Не става дума за порции. Как си представяте вие да дадем гласовете, дадени ни от българския народ? Няма да ги дадем“, каза още Христо Иванов и допълни: „Това е най-слабият състав на Министерски съвет, който някога е излъчван в България“.
Според него от ИТН не са демонстрирали и достатъчна решимост за реформа в правосъдието, както и не са поели политически ангажименти в други важни сфери.
„Трябва да мислим за страната. Не горете мостове. Трябва да започнем тутакси разговори – равноправни и уважителни. Третият мандат е кризисният мандат. Да седнем и да разговаряме за правителство, което да работи 6-8 месеца. Всички сме длъжни, извън ГЕРБ и ДПС, да седнем и да разговаряме за правителство“, призова още съпредседателят на ДБ.
Христо Иванов отправи още призив за конструктивизъм към останалите партии, които са потенциални политически партньори, за да има България управление, наложено „без диктат“ и което „не оставя горчив вкус в устата“. /БГНЕС