ДАЗД апелира за спазването правата на децата по време на предизборна кампания

В началото на предизборната кампания за изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022г., се обръщаме с апел към лидерите на партии и всички останали участници в нея, да съхраним децата. Това се казва в позиция на Държавната агенция за закрила на детето, разпространена до медиите.

Съгласно Конституцията на Република България, политическите цели и политическите дейности са присъщи само на политическите партии, а Закона за политическите партии императивно забранява на същите да създават детско-юношески структури, обединяващи лица под 18-годишна възраст. Тази забрана е въведена именно за защита интересите на децата. Нека поставим техните права над всички други цели!

„Законодателството в България ясно казва, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности, но само отговорността ни като общество ще постави интереса на децата над всичко останало. Често децата, поради своята неопитност и стремеж към подражание на възрастните, не разбират правилно политическите идеи, затова нека не ги въвличаме в съревнованието на политическите сили и използваме за отправяне на политически послания“, заяви д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Държавната агенция за закрила на детето апелира и към всички представители на средствата за масова информация да подхождат с отговорност към отразяването на събития с участие на деца. Припомняме, че в Закона за закрила на детето, ясно е посочено, че сведения и данни за дете не се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители, както и съгласието на самите деца, ако са навършили 14-годишна възраст.

Това се отнася и за децата на обществени и политически фигури, които често по време на предизборна кампания са обект на засилен интерес в медиите и социалните мрежи. ДАЗД вярва в професионализма на българските медии и стремежа им за максимална информираност на обществото, но без да се нарушават правата на нито едно дете.

Държавната агенция за закрила на детето отново апелира всички заедно да бъдем отговорни и да съхраним децата! Те имат право на щастливо, безгрижно и сигурно детство! /БГНЕС