Давос в сянката на бурята Украйна

Срещата на върха на световния политически и бизнес елит в Давос се завръща в понеделник след предизвиканата от Covid двегодишна пауза, за да се изправи пред поредната съдбоносна криза: нахлуването на Русия в Украйна.

Темата на Световния икономически форум - "Историята в повратен момент" - задава тона на четиридневната среща в лъскавия швейцарски планински курорт, която ще бъде доминирана от политическите и икономическите последици от конфликта.

Когато WEF се проведе за последен път в Давос през януари 2020 г., коронавирусът тъкмо се зараждаше в Китай, преди да се превърне в опустошителна пандемия.

Форумът в Давос се проведе виртуално миналата година, като сред ораторите беше и руският президент Владимир Путин.

Руските бизнес и политически лидери, които обикновено участваха в дебати и се смесваха с други личности от световния елит на партита с шампанско сега са със забрана от организаторите да присъстват на тазгодишната среща заради войната.

Междувременно украинците изпратиха силна делегация, включително министъра на външните работи, за да защитят своята позиция, а президентът Володимир Зеленски ще направи обръщение към форума чрез видеовръзка.

"Основната молба към целия свят тук и сега е: не спирайте да подкрепяте Украйна", заяви пред репортери в навечерието на срещата на върха украинският депутат Ивана Климпуш Цинцадзе.

Друг украински законодател - Анастасия Радина, призова за тежко въоръжение от страна на НАТО, за да се "спечели войната".

"Всъщност ние се нуждаем от оръжия повече, отколкото от каквото и да било друго", каза тя.

Украинците превърнаха "Къщата на Русия" в Давос - която обикновено се използва от руската делегация - в "Къща на военните престъпления на Русия", за да популяризират своята кауза.

Основателят на WEF Клаус Шваб заяви миналата седмица, че Давос ще направи всичко възможно, за да подкрепи Украйна и нейното възстановяване.

"Агресията на Русия срещу страната ще се разглежда в бъдещите учебници по история като срив на реда след Втората световна война и след Студената война", каза той.

Сред 2500-те делегати ще бъдат представители на повече от 50 държавни и правителствени ръководители - от бизнес лидери до учени и представители на гражданското общество.

Сред най-известните имена са новият канцлер на Германия Олаф Шолц, ръководителят на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен, ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг и американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери.

Въпреки че срещата на върха се завръща в Давос, тя няма обичайния си снежен фон, тъй като вариантът "Омикрон" наложи тазгодишната среща през януари да бъде отложена. Вместо това през цялата седмица се очаква дъжд.

Изменението на климата и опасенията за икономическото възстановяване след пандемията също са на преден план в разговорите в Давос.

Инфлацията се превърна в основен проблем, тъй като цените на енергията и храните се покачиха още повече след нахлуването на Русия в Украйна, което породи опасения за глад в страните, зависещи от пшеницата от региона.

Световната благотворителна организация Oxfam предупреди, че 263 милиона души могат да изпаднат в крайна бедност през тази година, което е с по един милион души на всеки 33 часа.

За разлика от тях, по време на пандемията са се появили 573 нови милиардери, или по един на всеки 30 часа, заяви Oxfam, като призова за налагане на по-високи данъци за богатите.

"Милиардерите пристигат в Давос, за да отпразнуват невероятното нарастване на богатството си", заяви изпълнителният директор на Oxfam Габриела Бюхер.

"Пандемията, а сега и рязкото повишаване на цените на храните и енергията, просто казано, бяха за тях истински джакпот", каза Бухер.

"В същото време десетилетията на напредък в борбата с крайната бедност са върнати години назад и милиони хора са изправени пред невъзможни увеличения на разходите си за това просто да оцелеят", каза тя. /БГНЕС

----------------------------------------------

Лоран Томе, АФП