Датската кралица Маргрете се извини за отнемането на кралските титли на внуците си

Датската кралица Маргрете II поднесе извинения само няколко дни след като отне някои кралски титли на четирима от внуците си.

кралица Маргрете II

В края на септември Маргрете, която е най-дълго управлявалият монарх в Европа, обяви, че децата на най-малкия ѝ син, принц Йоахим, вече няма да могат да се наричат принцове или принцеси - титла, която притежават в момента.

От 1 януари децата - Николай, Феликс, Хенрик и Атина, ще могат да използват само другата си титла - граф или графиня на Монпезат.

Датският кралски дом тогава заяви, че този ход е "в съответствие" с действията на други европейски кралски семейства, за да могат децата да "градят собствения си живот", без да бъдат ограничавани от "специалните съображения и задължения", които произтичат от принадлежността им към кралското семейство.

Този акт предизвика много публични полемики в семейството, като принц Йоахим, който живее в Париж с втората си съпруга принцеса Мари, изрази пред датските медии разочарованието и огорчението си от случилото се.

Най-големият му син принц Николай, който е и модел, също заяви пред датски журналисти, че е шокиран, натъжен и объркан от действията на баба си.

Кралицата иска да "осигури бъдещето" на датската монархия

В ново съобщение от понеделник кралица Маргрете призна, че е имало "силни реакции" относно решението ѝ да забрани внуците да бъдат наричани принц или принцеса.

"Взех решението си като кралица, майка и баба, но като майка и баба подцених степента, в която по-малкият ми син и неговото семейство се чувстват засегнати", каза кралица Маргрете.

"Това прави силно впечатление и за това съжалявам."

Въпреки това кралицата не отмени решението си, като заяви, че то е било "дългоочаквано" и че понякога "трябва да се вземат трудни решения".

Кралица Маргрете заяви, че притежаването на кралска титла е свързано с редица ангажименти и задължения, които в бъдеще ще се изпълняват от по-малко членове на кралското семейство, и това е част от нейната визия за "осигуряване на бъдещето" на монархията. "Никой не бива да се съмнява, че моите деца, снахи и внуци са моята голяма радост и гордост", каза кралицата. "Сега се надявам, че ние като семейство можем да намерим спокойствие, за да намерим пътя през тази ситуация."

Въпреки че титлите на кралските внуци ще бъдат променени, те няма да загубят местата си в реда на наследяване на датската корона. Понастоящем те са седми, осми, девети и десети в реда за наследяване на трона, след баща си, братовчедите и чичо си. /БГНЕС, Евронюз

Копенхаген / Дания