Дания обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 500 млн. евро

Дания обяви предоставянето на 13-ия пакет военна помощ за Украйна на стойност почти 500 млн. евро. Това се посочва в прессъобщение на Министерството на отбраната на Дания, цитирано от „TVP World”.


По-специално, пакетът военна помощ включва танкове Т-72ЕА, БМП-2, артилерийски боеприпаси, безпилотни летателни апарати, стрелково оръжие и бронирано инженерно евакуационно оборудване. Последното се финансира в сътрудничество с Германия, отбелязват от датското министерство на отбраната.

Също така този пакет от помощи осигурява подкрепа за цялостния пакет от помощи на НАТО и за съвместните покупки на артилерийски боеприпаси от ЕС. "Във вторник се срещнах с украинския си колега в Киев и получих нова информация за ситуацията в Украйна. Именно въз основа на продължаващите преговори с украинците беше събран тринадесетият и голям пакет от дарения за Дания", заяви датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен.

На 24 октомври датският военният министър на Дания направи посещение в Киев, по време на което се срещна с президента Володимир Зеленски, както и украинския си колега Рустем Умиеров./БГНЕС