Лорер: Прокуратурата не си върши работа, правителството не подкрепя форсмажор

И ГЕРБ, и ДПС трябва да признаят, че са били част от предишния корумпиран модел и да се освободят от хората сред тях, които са знакови за този модел, за да можем ние да вземем на сериозно техните заявки, че искат да са част от новото време. Дотогава те ще бъдат изолирани от всички процеси.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред БНТ.

Това, което се надявам да се случи след арестите (на Борисов, Горанов, Арнаудова – бел. ред.) е да дадем шанс на опозицията да изживее своя катарзис. Тоест, да видят, че тяхното ръководство има проблем и да се замислят дали така искат да изглеждат като парламентарната опозиция, коментира министърът.

Според него прокуратурата е тази, която трябва да обясни защо отказва да образува производство отново срещу бившата власт.

Във връзка с тезата, че премиерът изпълнява „поръчка” на Васил Божков, Лоре припомни, че Божков има отношение с предишната власт – Комисията по хазарта, чантата с парите, изброи министърът.

Всеки път, когато има важни и интересни хора от близкото минало, прокуратурата си затваря очите, заяви още Лорер по повод арестите от четвъртък и добави: Прокуратурата не си върши работа. Аз лично се надявам, че всички, които бяха арестувани онзи ден и всички обвинени по „Магнитски” ще останат в България достатъчно дълго, за да може диалогът с властите да продължи.

Лорер обясни, че властта в момента се състои от една четворна коалиция и тази коалиция е бягане с препятствия – ние преодоляхме COVID-кризата, успешно преодоляхме енергийната криза, преодоляваме успешно войната в Украйна.

По-късно днес, при посещението си във Велико Търново, Даниел Лорер заяви, че правителството не подкрепя обявяване на състояние на форсмажор за българските фирми заради войната в Украйна.

Предложението на бизнеса за форсмажор не е обсъждано на коалиционен съвет, но освен партия „Продължаваме промяната“, и коалиционните партньори не подкрепят идеята, коментира министър Лорер и подчерта, че няма място за обявяване на форсмажор от държавата.

„Тъй като щетите върху икономиката като цяло ще бъдат много по-големи, отколкото ползите за някои конкретни фирми, които имат затруднения. Това не е обичайна практика и никой в Европа не го практикува, защото форсмажор може да поиска всяка компания и всеки съд да прецени по договорно право дали това е актуално или не“, каза Лорер, цитиран от БНР.

Министърът подчерта, че държавата продължава да се грижи за компаниите и се обсъжда дали мерките са адекватни на моментното състояние:

„Грижим се и оперативните програми от Европейския съюз да заработят мксимално бързо. В края на март имаме реакция за енергийна ефективност 120 милиона, които влизат в действие, така чеправим всичко възможно по силите на правителството компаниите да имат с какво да работят“, посочи Даниел Лорер. /БГНЕС