Дания победи Чехия за място на полуфиналите на Евро 2020

Отборът на Дания се класира за полуфиналите на Евро 2020, след като победи Чехи с 2:1 в Баку в третия четвъртфинален сблъсък на първенството. На Олимпийския стадион в столицата на Азербайджан европейските шампиони от 1992 година надиграха своя съперник през първото полувреме и успяха да удържат преднината си след почивката, за да продължат своя поход на Евро 2020.

Двубоят започна отлично за "червения динамит" и тимът поведе в резултата още в осмата минута, когато централният халф Томас Дилейни бе оставен съвсем непокрит след центриране от корнер на Йенс Ларсен и прати топката във вратата на Чехия с глава. Възпитаниците на Каспер Хюлманд продължиха да стоят по-добре на терена и заслужено стигнаха до втори гол три минути преди почивката, когато Касепер Долберг се разписа с удар от воле от близко разстояние след страхотно центриране на Йоаким Мале отляво.

През втората част играчите на Чехия натиснаха в търсене на обрат и бързо се върнаха в мача, след като в 49-та минута централният нападател на тима Патрик Шик преодоля Каспер Шмайхел с много прецизен изстрел от воле след центриране отдясно на Владимир Цоуфал. Това бе пети гол за Шик на Европейското първенство, с което той се изравни на върха на голмайсторската листа със звездата на Португалия Кристиано Роналдо.

Играчите на Ярослав Силхави търсиха усилено втори гол, но трудно стигаха до чисти голови положения, а Шмайхел бе на мястото си, когато бе нужно. Дания също имаше своите шансове на контраатака, но пропусна добри възможности да стигне до трето попадение. В крайна сметка двубоят завърши при резултат 2:1 в полза на Дания и тимът се класира за полуфиналите на турнира, където в сряда от 22:00 часа ще срещне Украйна или Англия. /БГНЕС