Данас: Вулин е третият сърбин, награден от Москва, за 2 месеца

Орденът, получен от бившия ръководител на сръбската Служба за сигурност и информация (БИА) Александър Вулин, е третият, който руските власти връчват на сръбска високопоставена фигура през последните два месеца.


Вулин получи награда лично от ръководителя на руската Федерална агенция за сигурност (ФСС) Александър Бортников.

Сръбският вестник "Данас" припомня, че членът на "Социалистическата партия на Сърбия" (СПС) Душан Баятович и лидерът на "Сръбската народна партия" Ненад Попович (бивш министър без портфейл) също са били наградени от руските власти.

Баятович е заместник-председател на Главния съвет на СПС и главен изпълнителен директор на националния доставчик на природен газ "Сърбия газ", който внася руски газ. Твърди се, че Баятович и дружеството имат тесни връзки с политическата върхушка в Москва. Той получи награда за "принос към международното сътрудничество". Наградата му беше връчена от посланика на Русия в Белград Александър Бокан-Харченко.


За Попович, бивш министър от кабинета, натоварен с иновациите и технологичното развитие, се знае, че има връзки с руската бизнес общност като предприемач. Той получи награда за заслуги в областта на енергетиката, която беше връчена в Москва от руския министър на енергетиката Николай Шулигинов. Попович е първият чуждестранен гражданин, получил тази награда.

В началото на ноември миналата година Александър Вулин подаде оставка от поста директор на БИА, след като САЩ го санкционираха през юли заради прокарване на руските интереси на Балканите, участие в международна организирана престъпност, мащабна корупция и наркотрафик. /БГНЕС