Дачич: Военният неутралитет на Сърбия да бъде записан в конституцията

Военният неутралитет на Сърбия трябва да бъде записан в сръбската конституция, заяви председателят на сръбския парламент Ивица Дачич пред медиите.

"Взехме решение за военен неутралитет въз основа на натрупания негативен опит, на първо място - от бомбардировките на НАТО или по-точно, от агресията (през 1999 г.). Това решение не се променя и според мен то трябва да бъде включено в сръбската конституция. Лично аз смятам, че тези, които бомбардираха нашата земя, са военнопрестъпници и един ден ще отговарят пред нашия, международния или Божия съд", каза Дачич и отново подчерта, че някой трябва да понесе отговорност за сръбските жертви, особено за цивилните и децата.

Председателят на сръбския парламент предложи всички политически партии в страната да заявят ясно позицията си по ключовите за страната въпроси, свързани с НАТО, Косово, санкциите срещу Русия и други държави.

"Трябва да определите приоритетите си. Във всеки случай приоритетът не е да се налагат санкции. Мисля, че нашето държавно ръководство и външното ни министерство се ръководеха от това. Всичко останало е въпрос на политическа преценка, какво е позволено и какво не в момента. Мисля, че тази позиция трябва да се запази до края", каза Дачич.

В обръщение към гражданите на 2 март президентът Александър Вучич заяви, че сръбските власти подкрепят четири от 13-те точки на резолюцията на ООН, осъждаща действията на Русия в Украйна, които не включват санкции и не планират да отчуждават собствеността на руските компании в страната. Според него кризата, свързана с военните действия в Украйна, се отразява драматично на Сърбия, която се намира под огромен външнополитически натиск. /БГНЕС