Дачич: Ще посетя Русия до края на годината, ще се срещна с Лавров

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич потвърди, че ще посети Москва до края на годината, където трябва да се срещне с руския си колега Сергей Лавров.

„Няма да говорим за нищо друго освен за нашите двустранни отношения и това, което се отнася до Съвместния комитет и, разбира се, ще се срещна с моя колега Сергей Лавров. След като (министърът на външните работи на Унгария Петер) Сиярто може да отиде в Москва, защо ние да не можем?“, коментира Дачич в гостуването си по телевизия „Хепи“. Дачич е съпредседател на Съвместния комитет за сътрудничество с Русия и посочи, че Сърбия дължи среща на Лавров, защото не е могъл да дойде в Белград, а Никола Селакович не е отишъл в Москва, докато е бил министър на външните работи.

Дачич добави, че заминава за Джакарта на 4 септември, където ще подпише присъединяването на Сърбия към Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). "Кандидатстваме от 10 години, всяка страна трябва да даде съгласие и това беше много трудно. За нас е изключително важно да имаме друг механизъм за сътрудничество", каза още министърът. Дачич съобщи още, че президентът Александър Вучич пътува до Китай, където ще участва в срещата на върха "Един пояс, един път". /БГНЕС