Да празнуват ли вярващите християни Хелоуин?

В навечерието на Хелоуин някои религиозни и вярващи християни се колебаят дали да се включат в организираните шествия, особено след като за мнозина, това не е същински религиозен празник, а нещо като карнавал.

На този въпрос пред РИА Новости отговори главният викарий на Римокатолическата архиепископия в Москва Кирил Горбунов.

В празника Хелоуин (All Hallow Eve - навечерието на Деня на всички светии) църковните и народните традиции се преплитат. Първоначално в него не е имало нищо антихристиянско: това е по-скоро популярно отражение на християнската идея за триумфа на святостта над злото. Идеята на празника е в началото е била следната: преди Деня на всички светии (празнуван в Римокатолическата църква на 1 ноември), всички зли духове, всички сили на злото трябва да бъдат прогонени. Следователно фестивалите, ритуалите и маските , както и някои народни ритуали са често били срещани. Целта им е страхът да бъде прогонен, а силите на злото – окарикатурени. Чрез костюмите на злодеи и зли духове вярващите са им се подигравали. На Хелоуин вярвящите християни са празнували триумфа на Бог и святостта над тези сили.

Хелоуин се празнува по различен начин в различните страни, но англосаксонската традиция ни е най-позната. Тук имаме работа със светско и силно комерсиализирано празнуване. Както правилно казват много свещеници, християнският дух като че ли е "напуснал" този празник днес и по-скоро, напротив, впечатлението е, че той се свежда до възсторг към героите на филмите на ужасите.

Следователно вярващите не са длъжни да участват в подобни празници. Но ако се включат, те са призвани да осъзнаят и носят в сърцата си християнския смисъл на празника. И разбира се, всички католици празнуваме на 1 ноември Деня на вси светии./БГНЕС