Държавно подпомагане спасило стотици земеделски стопанства след войната в Украйна

Руското нашествие в Украйна е поставило българското селско стопанство пред сериозни предизвикателства заради безпрецедентното поскъпване на основни производствени ресурси – енергия, торове, фуражи, несигурност на земеделските пазари, като кризата допълнително е влошила традиционната ниска ликвидност на малките стопанства у нас. Това казва министърът на земеделието Явор Гечев, предаде репортер на БГНЕС.

Ако държавата не беше предприела мерки за подпомагане на земеделците и животновъдите със схемата за държавна подкрепа на „ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, то множество от тях са щели да фалират, което пък да постави под риск стабилността на веригата за доставки на храни, като така застраши и продоволствената сигурност на страната, подчертава служебният земеделски министър.

За да се справи с негативните последици от руската агресия, Министерството е разработило извънредна кризисна мярка за държавна помощ с цел да компенсира нарасналите разходи на стопаните. Така за периода, в който са приемани заявленията за държавна помощ – от 1 до 16 септември 2022 г., са приети 37 042 заявления за държавно подпомагане, като близо 36 хиляди са били допустими и са получили помощ. Заради интереса към помощта, обаче, множество стопани се обръщат към Министерството с молба да бъде отворен нов прозорец за подпомагане, като през ноември е открит такъв, и за периода от 14 до 18-ти ноември са приети още 520 заявления от стопани, а 488 от тях – подпомогнати.

Също така, сумите, получени от някои земеделски стопани, са редуцирани до тавана в първоначално одобрената схема за подпомагане – 62 хиляди евро на предприятие. Този таван, обаче, не позволява по-големите стопанства в засегнатите сектори да бъдат компенсирани адекватно за увеличените разходи за обработването на земеделски земи и отглеждането на животни, което ги поставя в по-неблагоприятна позиция спрямо по-малките стопанства. Така според указания на ЕК от 28.10.2022 г. таванът за подпомагане бива вдигнат до 250 хиляди евро, а впоследствие бива изменен и нотифицираният бюджет на схемата, който достига 426 млн. лв., като секторът за животновъдство бива подпомогнат с 204 млн. лв., а растениевъдство – с 222 млн. лв.

В сектор „Животновъдство“, във всички подкатегории – за млечни крави, овце, биволи и кози обвързаната подкрепа скача със сума между 4 и 19 лв. на глава животно, а в „Растениевъдство“ държавната помощ за отглеждане на лозя, ориз, черупкови плодове, салати, маруля, бамя, тютюн и тиквички скача с от 1000 до 6000 лв./ха. /БГНЕС