Държавата в цайтнот: Нов опит за кабинет или нови избори

Ден преди гласуването на проектокабинета на партия „Има такъв народ”, лидерът на формация Слави Трифонов обяви, че такова няма да се състои, а кандидатът за министър-председател оттегли съгласието да е номиниран с мотива „лични причини”. До безпрецедентната политическа ситуация се стига след като и вторият проектокабинет на Трифонов и партията му не намират подкрепа от партиите в парламента.

„Демократична България” обяви, че ИТН няма да получи подкрепа с аргумента, че промяна с ДПС през задния вход не може да се прави, а „Изправи се БГ! Ние идваме” заявиха, че ИТН искат властта само за себе си и заради прищевки 46-ят парламент ще последва съдбата на 9-дневния 45-и. От партията на популярния телевизионен водещ ги обявиха за предатели. Всички органи на БСП пък одобриха позицията, че ИТН няма да получат подкрепа докато не изтеглят номинацията на Петър Илиев за силов вицепремиер и вътрешен министър.

"Изобщо няма да предлагаме за гласуваме проектокабинет. Отиваме на нови избори", заяви Трифонов в кратко изявление, излъчено по частната му телевизия. Той каза още, че ИТН няма да подкрепи, което и да е друго правителство.

Не закъсня и коментарът от президентството, от който стана ясно, че процедурата трябва да бъде завършена: "С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза".

Слави Трифонов

Пред БГНЕС председателят на парламента Ива Митева, от „Има такъв народ”, потвърди, че въобще няма да има обсъждане и гласуване на проектокабинета, както и че в 16 часа във вторник Пламен Николов е подал заявление до НС и до президента, че оттегля съгласието си да е кандидат-премиер и да участва в процедурата по избора.

„Като нямаме премиер и той се е оттеглил, не може да бъде заменен, на практика отпада необходимостта това да бъде обсъждано в парламента, няма кого да гласуваме“, коментира Митева.

"Следват избори. Избори до дупка, както казваше един български политик от близкото минало. Това следва – отново патова ситуация", коментира и оттеглилият се кандидат-премиер Николов.

Пламен Николов

Коментар на създалата се ситуация не дойде единствено от ГЕРБ, на които, когато се стигне до там, президентът трябва да връчи втория мандат. От управлявалата досега партия неведнъж са казвали, че веднага ще върнат мандата. Лаконичен бе единствено Томислав Дончев, който каза, че ГЕРБ ще обяви какво ще прави в сряда.

"Това е прецедент в нашата политическа история. Подобен друг такъв случай не знам”, коментира пред БГНЕС проф. Огнян Герджиков поведението и решението на Слави Трифонов.

„Той показа особен вид самочувствие, че той може да диктува ситуацията, като че ли има 120 народни представители, а той има само 65. Той не направи никакви крачки по посока за разбирателство с тези, които заявиха, че са готови да го подкрепят“, коментира той и добави, че ако е било работено в тази посока, то ИТН е можело да получи една доста сериозна подкрепа от т.нар. партии на протеста.

Огнян Герджиков коментира още, че на бъдещи избори със сигурност ще има отлив на гласове от ИТН и двата шанса, които партията на Трифонов е получила досега няма да се повторят.

Проф. Михаил Неделчев

Според известният общественик и политик проф. Михаил Неделчев случилото се е кулминацията на „Има такъв народ“ и изрази надежда да се отрезвят.

„Този крах, който се случва, по някакъв начин го предрекох и дори влязох в противоречие с мои приятели от демократичната общност. Те казаха, че най-важната задача е да се махне Бойко Борисов. Добре, ще махаме Бойко Борисов, но въпросът е какво ще стане след това. Трябва да се мисли какво с кого правиш“, допълни за той за тоталното неразбирателство между политическите формации за реализиране на първия мандат.

Според политолога Цветанка Андреева дръзките ходове на ИТН са за сметка на цялата държава.

„Определено има уловка в посланието на Слави Трифонов. Той отново звучи двояко. Казвайки, че ще подкрепи президента Румен Радев, той се превръща в една пропрезидентска партия, но същевременно категорично казва, че не би подкрепил в парламента избирането на сегашното служебно правителство и назначаването му за редовно. Тук се вижда уловка, която през следващите дни ще доведе до нови политически сюжети с автор „Има такъв народ“”, коментира пред БГНЕС Андреева.

Бившият конституционен съдия и депутат от ГЕРБ и СДС Георги Марков, според когото страната се намира в дълбока политическа парламентарна и институционална криза, заяви пред БГНЕС, че единственото нещо, което 46-ият парламент трябва да направи, е да приеме решение за дата за президентските избори през есента. /БГНЕС