Държавата създава индустриална зона от 200 ха до софийското село Доброславци

Правителството днес направи една решителна и преломна крачка, която ще създаде предпоставките България да привлече ключов стратегически международен инвеститор.

Днес с решение на МС обособихме първата по рода си индустриална зона “Доброславци”. Тя ще е 290 хектара или 200 футболни игрища наредени едно от друго. Зоната ще се намира близо до идеалния център на София.

В момента пистата на старото летище до Доброславци се ползва за тренировъчна база на Националната служба за охрана

Зоната ще бъде профилирана да служи на сектор "Автомобилостроене".

Това заяви Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа, предаде репортер на БГНЕС.

По отношение на това къде точно ще се намира индустриалната зона в село Доброславци, Пулев посочи: “Към настоящия момент ние успяхме да приватизираме тази локация, която е била използвана за военно летище”, уточни той.Пулев отбеляза, че ще има зелени площи, ще инвестират във велоалеи и ще бъдат осигурени зарядни станции за електромобили. Той допълни, че в момента се създават предпоставките с една проактивна позиция на ниво държава. Служебният министър на иновациите и растежа посочи, че този ход е приветстван от нашите международни партньори. Той отбеляза, че през последните месеци са в актовен диалог с редица инвеститори от Европа, Близкия изток и Азия. “Говорим за проекти, които варират от 1,5 млрд.евро до 3 млрд. евро”, съобщи министърът.
“Най-важното е, че създадохме с единна визия и стратегия тези предпоставки това да се случи в максимално кратък период от време. Няма да спрем дотук, заложили сме всички перспективи да направим още две подобни икономически зони - Северна и Южна България”.

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов добави, че това е първата специализирана зона, която държавата създава, и припомни, че в последните 10 години в България са дошли над 300 компании и 67 000 души се трудят в тях. Според него с това решение отговарят на засиления инвестиционен интерес. “По този начин показваме, че България ще има проактивна позиция, и няма да се оставим да бъдем заобиколени от големите стратегически инвеститори”, каза още Никола Стоянов./БГНЕС