Д-р Теодора Иванова: Нека поставим интересите на децата и правата им над всички други цели

Във връзка с предизборната кампания за вота за народни представители на 2 април 2023 г., Държавната агенция за закрила на детето се обръща отново към лидерите на партии и всички участници, с апел да съхраним децата като не ги въвличаме в политическа агитация и не ги използваме за политически цели.

Практиката от отминали предизборни кампании показва, че по време на публични събития се случва да се използват и разгласяват лични истории и данни на деца чрез показване на техния образ (фото- или видеоизображение), имена или други признаци, по които могат да бъдат идентифицирани, като така се създават предпоставки за нарушаване на личната неприкосновеност на детето.

Закрилата на децата срещу въвличането им в политическа дейност е гарантирано, както в редица международни актове, така и в националното ни законодателство. В Закона за закрила на детето е регламентирано, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности. Също така с цел защита интересите на децата, на политическите партии е забранено да създават детско-юношески структури, обединяващи лица под 18-годишна възраст.

Държавната агенция за закрила на детето апелира и към всички представители на средствата за масова информация да подхождат с отговорност към отразяването на събития с участие на деца. Обръщаме внимание, че сведения и данни за дете не се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители, както и от самите деца, ако са навършили 14-годишна възраст, освен в случаите на задължително уведомяване на органите за закрила на детето за дете, което се нуждае от помощ в рискова ситуация. Това се отнася и за децата на обществени и политически фигури, които често са обект на засилен интерес в медиите и социалните мрежи, особено по време на предизборна кампания.

„За Държавната агенция за закрила на детето е от първостепенна важност всяко дете да се чувства спокойно и защитено. Често в забързаното ежедневие и в старанието си да защитим тезите си, възрастните неволно пропускаме да се съобразим с интересите на детето и е възможно да го изложим на риск. Вярвам, че като общество заедно може да защитим децата и да не ги въвличаме в неприсъщи за тях дейности. Нека поставим интересите на децата и правата им над всички други цели“, заяви д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД. /БГНЕС

Тагове: