Д-р Момчил Баев: Дезинформацията намали ваксинопрофилактиката у нас

„Ковид епидемията нанесе много щети върху българското общество и системата за здравеопазване. Едно от нещата, които пострадаха е ваксинопрофилактиката у нас. През 2020 и 2021г. имаме спад по прилагането на ваксини, които са в Националния имунизационен календар и този спад сега се вижда много осезаемо, когато имаме понижение с по 7-8% на задължителни ваксини, а такъв спад не сме имали откакто следим динамиката на Националния имунизационен календар. Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Момчил Баев, председател на Фондация Астра Форум.

В София се проведе Национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания. БГНЕС разговаря с д-р Момчил Баев, председател на Фондация Астра Форум и организатор на събитието, д-р Христо Димитров, заместник-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) и Д-р Орлин Кожухаров, председател на Русенската колегия на НСОПЛБ.

„България поддържаше завишена смъртност при населението си по време на Ковид, съответно голяма част от лекарите като съсловие намаляха, което наруши рутинните имунизации, имунните консултации на майки с деца и това е една от причините да намалее желанието за ваксинацията. Друга причина за понижения интерес е дезинформацията в обществото- това, че се даде трибуна на всякакви алтернативни мнения, прикрити под обяснението, че се търси плурализъм. Дезинформацията няма нищо общо с плурализма и ние трябва да организираме повече такива конференции, на които се събират учени, лекари, които да дадат обективна информираност на населението“, заяви още д-р Баев и обясни, че в момента е много важно да си поставим противогрипна ваксина. „Важно е общопрактикуващите лекари и родителите да следят имунизационния календар на децата, за да може това, което е задължително да се изпълнява и децата да бъдат здрави“.

На въпроса дали се очаква по-голям интерес към ваксинация не само сред хората над 65-годишна възраст, д-р Баев обясни, че броят на противоепидемичните ваксини, внесени за тази година е по-малък отколкото този за миналата. „Сега наистина имаме търсене, включително и сред младите хора, защото те разбраха, че респираторните заболявания се предотвратяват бързо, лесно и безболезнено с една ваксина, но имаме и търсене, защото има по-малко доставка тази година и аз чувам за хора, които питат къде могат да намерят ваксина, общопрактикуващите лекари казват, че техните дози, които са получили са изчерпани, но продължава да има търсене, което е добре“, коментира още д-р Баев.

Лекарят обясни, че има детски ваксини, като например назалната ваксина против грип, която вече е налична в страната ни. „Назалната ваксина е специално за деца подготвена, не е свързана с убождане, но в прага на зимния сезон все пак очакваме в детските колективи да има завишение на респираторните заболявания както всяка година.“ Организаторът на конференцията обясни, че съществува проблем със статистиката показваща колко деца си поставят ваксина годишно.

„Проблемът със статистиката е, че Министерството на здравеопазването и НЗОК следят само целевата група в програмата, тоест лицата над 65г. възраст, само те могат да бъдат видени колко са на брой и къде се намират, но за всички останали, които не попадат в тази програма няма информация колко от тях си поставят ваксина“, коментира още д-р Момчил Баев.

„Ваксинопредотвратимите заболявания са всички инфекциозни заболявания, които можем да предотвратим с ваксина, тоест ваксинирайки детето или възрастния да не допуснем развитието на това заболяване. Давам най-популярния класически пример, едрата шарка, която благодарение на ваксината, беше изкоренена в целия свят и за щастие оттогава не сме я виждали, както се надяваме това да се случи и с всички останали заболявания в целия свят, които ние предотвратяваме поставяйки ваксина още от рождението на детето и до късна възраст на всички наши пациенти“.

Това заяви д-р Христо Димитров, заместник-председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).
„Всички заболявания, срещу които поставяме ваксини по задължителния имунизационен календар, както и по програмите на министерството са толкова сериозни, че ние на практика нямаме друг начин да се преборим с тях, защото няма лечение. Единственото нещо, което можем да направим е да поставим ваксината, за да не допуснем те да се развият. Например полиомиелитът, детският паралич, който от години е изкоренен в България и почти в целия свят е едно заболяване, което на пръв поглед не е толкова страшно, на 100 деца 1 се разболява, обаче това едно дете, което има лошият късмет да се разболее, или загива или остава инвалид за цял живот. Затова бих помолил всеки родител да отвори имунизационния календар на България, където са изброени заболяванията и да види какво причиняват тези заболявания на децата. Сигурен съм, че няма да има нито един родител, който да постави детето си в риск и да не му постави ваксина“, обясни още д-р Димитров.

Относно рисковете, които крие поставянето на ваксини и какви са страничните ефекти, д-р Христо Димитров уточни, че има очаквани реакции от ваксините, но те показват, че тя си върши работата успешно. „Ваксината, която поставяме на бебетата на 2,3,4 месечна възраст, е доста неприятна за децата, защото самата тя е направена да има неприятен ефект за организма, но тези ефекти са, за да се постигне достатъчно напрегнат имунитет, който да защити детето. Цената, която ние плащаме с няколко часа лек дискомфорт на фона на заболяванията, които ние предотвратяваме не мисля, че има човек, който да не е готов да я приеме. Няма ваксина, която да е увредила по-страшно даден организъм от самата болест, срещу която е разположена. Тоест съотношението е несравнимо“, отбеляза още той. Заместник-председателят на лекарското сдружение обясни, че все още има ваксини, които не са снабдени в страната ни, като например тази против варицелата при бебетата, но за набавянето на тези ваксини трябва по-засилена ангажираност както от страна на държавата, така и от гражданите. „Ние трябва да осигурим натиск на здравната администрация, да поискаме набавянето на тези ваксини по правилния начин“.

Д-р Орлин Кожухаров, общопрактикуващ лекар, заяви, че е хубаво масово гражданите да се ваксинират срещу сезонния грип.

„По програма в момента обаче се имунизират само тези, които са над 65 г. и контингентът хора, които са с хронични заболявания, за които държавата предвижда имунизация. До този момент обхватът на отпусканите ваксини е много добър и ние, общопрактикуващите лекари, сме ги направили“, заяви още д-р Кожухаров.

„Има и противогрипна ваксина за деца, която е на капки и може да бъде прилагана във всяка възраст, но за момента тя не е налична в България, а би било добре колкото се може по-бързо да бъде налична и тук. Децата, когато тръгнат на детска градина или на училище се събират на едно място, при което вирусът се придава много по-лесно, а с тази ваксина ще се предотврати масовото разпространение на острите вирусни заболявания, включително и грип“, обясни още общопрактикуващият лекар.

На въпроса какви са страничните ефекти при тази ваксина за децата, д-р Кожухаров обясни, че единствено моментното раздразнение е причиненият дискомфорт при малките деца, а при инжекционната форма за по-възрастните условие е да не употребяват алкохол 24 часа. „След двете години Ковид, моето наблюдение е, че в момента се засилва желанието на пациентите да се ваксинират. Тези, които са си поставили две или три дози, задължително искат четвърта, особено комбинираната ваксина, която е специално против вариантът „Омикрон“. Самият Ковид започна да протича по-леко, а тези които са имунизирани прекарват вируса съвсем леко, дори без температура“, поясни още д-р Кожухаров. /БГНЕС