Д-р Маргарита Маламова: Все повече бременни се оплакват от тревожност и безсъние заради коронавируса

Зачестяват случаите на психическо безпокойство при бременните жени в следствие на пандемията. Това каза в интервю за БГНЕС акушер-гинекологът от II САГБАЛ „Шейново“ д-р Маргарита Маламова.

„Много повече пациенти се оплакват от тревожност и безсъние. Опитваме се да ги успокоим. Пациентите са много притеснени, както и от факта, че не могат да споделят този важен момент от живота си със своите близки“, казва медикът и добавя, че наред с това се увеличават и въпросите им, свързани с коронавируса.

„Пациентите се интересуват и четат и това ги притеснява допълнително. Коронавирусът ги притеснява повече, отколкото изолацията“, убедена е д-р Маламова.

Тя подчертава, че между жените, които преглежда няма заразена с коронавирус, но в случаите когато има симптоми бременните се приканват да си направят тест.

Попитана как е следяла бременността на пациентите си, докато женските консултации бяха преустановени, д-р Маламова каза, че това е било сериозно изпитание както за нея, така и за колегите й.

„Изключително трудно и много напрегнато беше в първите седмици, след спирането на женските консултации. Единствено беше позволено провеждането на прегледи, които подлежат на някакъв срок, като фетална морфология, ранен биохимичен скрининг, всичко останало беше отменено“, обяснява докторът и добавя, че това е бил изключително напрегнат момент и за двете страни.

„Бременността е достатъчно стресов момент, а за нас той се допълни и от това, че не успяхме да видим как протича тя, както и как се развиват бебетата“, коментира акушер-гинекологът.

Д-р Маламова казва, че в усложнената ситуация е прибегнала до използването и на съвременните технологии, но е категорична, че те не вършат работа във всеки случай.

„Имаме вайбър група в нашата женска консултация, с която се подкрепяме взаимно. Не можем обаче всяко едно състояние да го лекуваме онлайн. Консултирали сме леки оплаквания и успяхме да помогнем на много пациенти и да ги успокоим“, разказва още тя.

Попитана как са се променили нещата след възстановяването на консултациите, тя посочи, че е станало много натоварено, защото всички са поискали да бъдат прегледани. Според нея е невъзможно за няколко дни да бъде наваксан пропуснатият месец.

„Около 30-40% над традиционния дневен прием преминава. За три дни преминаха над 60 пациенти, а обикновено броят им е около 40 до 50, сега са повече. Въпреки желанието ми да ги прегледам това не е възможно, тъй като се съобразявам и с времевата дистанция, която трябва да спазвам между пациентите“, обяснява медикът.

От думите й става ясно, че въпреки възобновените женски консултации има процедури, които не се правят.

„Те са свързани с планови манипулации, но всичко, което трябва да се направи в конкретен срок го правим. Не взимаме цитонамазка в момента, ако няма конкретна причина затова. Работим максимално, за да осигурим спокойна бременност на пациентите. Изключваме излишните прегледи, всичко което е необходимо като прегледи остават“, уверява д-р Маламова.

Тя каза още, че все още свиждания в болницата не се допускат и татковците успяват да видят бебето си едва при изписването. В условията на пандемия то става в много тесен кръг и в отсъствието на близки, които обикновено идват с цветя, а понякога са придружени и от музика. /БГНЕС