Д-р Иван Маджаров: В условията на пандемия, НЗОК се държи сякаш е на друга планета

Все още Българският лекарски съюз не е подписал Анекса към Националния рамков договор с Националната здравноосигурителна каса, който да регламентира използването, зачитането и заплащането на антигените тестове за установяване на COVID-19.

Това заяви пред БГНЕС председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той обясни, че това се дължи на факта, че отново Касата отхвърля антигените тестове и се опитва едностранно да диктува правилата на лекарите, а това може да стане само, ако и двете страни постигнат споразумение.

„Всички тези анекси, които сме принудени да подписваме, са в резултат на политиката на ръководството на НЗОК. Става въпрос за ситуации, които се случват бързо и които в други години се решаваха много бързо със съвместни указания между НЗОК и БЛС. Те са разрешени по закон“, заяви д-р Маджаров и изрази недоумение защо от Касата отказват да издадат такива указания до подписването на анекса.

Той коментира, че дори такъв анекс не е необходимо да бъде подписван, а е необходимо да се запише, че в методите за доказване на тази инфекция науката е дала още едно оръжие и това е доказването чрез бърз антигенен тест, тъй като той е одобрен от министъра на здравеопазването.

Д-р Маджаров обясни, че подписването на този анекс в случая е важно, защото той ще даде сигурността на болниците, че ще им бъде изплатена пътеката за приет и лекуван пациент, чиято инфекция е доказана с антигенен тест, а не само с PCR.

„Позицията на Касата е, че задължително трябва да подпишем анекс към договора. Но той не е готов. Има изключително голяма съпротива от страна на оперативното ръководство на НЗОК. Ние сме изпратили текстове, така както смятаме, че трябва да изглеждат. Касата от своя страна не изпраща нито един текст, тя твърди, че този антигенен тест не съществува за нея, той трябва да го има в Наредба“, посочи председателят и припомни, че заради това поведение на Касата в края на миналата година са протестирали и коментира, че в условията на пандемия НЗОК се държи сякаш е на друга планета.

„НЗОК основно, което прави е да изпълнява едни формални функции, с които да пречи. Преди пречеше да се разкриват легла. Отне им се това право. Само като каже министърът и на другия ден болниците имат с 20% повече легла за болни. Преди това не се случваше заради НЗОК. Сега, в момента пречи да се плаща за тези болни, защото били доказани само с антигенен тест“, коментира той.

От думите на д-р Маджаров стана ясно, че в понеделник е заседавал Надзорният съвет на Касата, който е взел решение, с което налага на оперативното ръководство да се съобрази с това да признаят антигените тестове.

Според него е и недопустимо в настоящата ситуация от Касата да принуждават лекари да им изпращат историята на заболяванията на всички пациенти, които са преминали или лежат с COVID-19, под заплахата, че ако не го направят няма да платят дейността. Той е убеден, че в настоящата ситуация това е ненужно, тъй като в момента и неслучайно е разрешено 85% от дейността да се заплаща.

Въпросният анекс е изключително важен и поради факта, че чрез него се отлага влизането в сила електронното попълване на историята на заболяването и неизплащането на средства за лекуван пациент, който заради усложнено състояние е бил прехвърлен в отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на друга болница.

„Там има и нещо още по-страшно. В нормална обстановка, ние сме приели, че ако се лекуваш в една болница и там не постигнат необходимото, и те изпратят в по-голяма болница, парите за твоето лечение се получават само във втората болница. По този начин избягваме неквалифицирани болници да те приемат, да те държат малко, да се влошиш и да те изпратят. Това е добре в спокойна обстановка. При COVID пациентите ние сме алармирали, че за тях това трябва да бъде избегнато, защото не може да изпратим всички COVID-болни в „Пирогов“ и „Александровска“, заяви той и изрази надежда с новия анекс тази спънка да бъде премахната.

Другият проблем е заложен още с подписването на Националния рамков договор, а именно от 1 април започва електронно попълване на историята на заболяването. Модулът обаче още не е готов и за разработването му ще са нужни поне три месеца.

„Там записахме, че няма да стартира нищо по електронизацията, както стана с електронната рецепта докато не бъде изработено в работна група в министерството, не бъдат разписани процесите и те не бъдат утвърдени от Наредба на министъра. Касата реши, че на 1 април, каквото и да става, го въвежда. Там е напълно безумно обяснено как се попълва електронното досие. То не е електронно, защото според Касата само първа страница е електронна, всичко останало е на хартия. И след всяка манипулация, която прави някой трябва да се подписва“, обясни абсурда д-р Маджаров.

Попитан дали болниците трябва да бъдат разделение на ковид и чисти, той беше категоричен, че това е възможно, но не по време на вълна, както е сега, а когато има затишие и време за планиране как да се действа при предстояща. /БГНЕС