COVID-19 ще се превърне в обикновена настинка

Коронавирусната инфекция в бъдеще ще протича като обичайна настинка. Това заяви пред списание „Спектейтър“ Пол Хънтър, професор по медицина от Университета на Източна Англия в Норидж.

„Ковид ще стане друга болест. След няколко години мнозинството от случаите на заразяване с нея ще протичат безсимптомно или като лека форма на заболяване на носа и гърлото. С други думи Ковид ще стане още една причина за появата на настинка“, каза ученият.

Той също така подчерта, че симптомите на COVID-19 са станали по-разпознаваеми. Така например, за варианта „Делта“ са характерни болките в гърлото и хремата.

Проф. Хънтър смята, че коронавирусната инфекция ще се превърне в сезонно заболяване, което ще достига своя пик през зимата, като броят на смъртните случаи ще намалее значително. Според него ваксинацията ще забави разпространението на COVID-19, но по-малко ще ни защитава от нови случаи на заразяване. Въпреки това ваксините ще ни защитят от по-тежко протичане на болестта и летален изход от нея, добави той.

„Колективен имунитет никога няма да се създаде, но ние ще постигнем управляем баланс между имунитета и заразяването“, обобщи проф. Хънтър и добави, че лошото е вече зад гърба ни, поне що се отнася до положението във Великобритания. /ТАСС