Covid-19 се установява най-трудно в тестване между четвъртия и петия ден

Установяването на коронавирусна инфекция е най-трудно на четвъртия-петия ден от заболяването, съобщава РИА Новости.

Вероятността за откриване на коронавирус при тестване намалява на четвъртия или петия ден от заболяването, ето защо понякога пациентът има всички симптоми на COVID-19, но тестът показва отрицателен резултат, твърди професор Наталия Пшеничная, зам.-директор по клинична и аналитична работа в Централният научноизследователски институт по епидемиология към Федералната служба за надзор в сферата на здравето.

"След четвъртия или петия ден от заболяването, вероятността от откриване на вирус в назофаринкса намалява, а респираторните симптоми може да са в разгара си по това време. Ако тестването се извършва през тези дни, можете да получите отрицателен резултат", каза тя.

По-рано Пшеничная каза за РИА Новости, че коронавирусът няма специфични симптоми, присъщи само на него, така че е невъзможно да се постави точна диагноза без лабораторни изследвания. Тя обясни, че ако има респираторни симптоми като кашлица, хрема, треска, тогава пациентът може да подозира, че има коронавирус, особено ако е бил в контакт със заразени преди няколко дни. За да се постави диагноза обаче е необходимо лабораторно изследване, тъй като може да се касае и за грип, и за ТОРС, уточни експертът.

Докторът на медицинските науки Татяна Руженцова по-рано каза пред РИА Новости, че пациентите с коронавирус, които са били ваксинирани преди това, могат да отделят вируса, но количеството на патогена и времето за изолиране са много по-малки отколкото при неваксинираните, затова рискът да се заразим от ваксинирани е в пъти по-малък. / БГНЕС