COVID-19 блокира света на спорта

Пандемията от новия коронавирус COVID-19 спря провеждането на почти всички големи спортни събития по света, като повечето забрани важат поне до края на месеца.

Мениджърът на Арсенал Микел Артета е заразен с COVID-19.

ФУТБОЛ

След като мениджърът на Арсенал Микел Артета и крилото на Челси Калъм Хъдсън-Одой дадоха положителни проби за вируса, Английската футболна лига спря провеждането на мачове от Висшата лига до 3 април. Забраната важи за целия професионален футбол в страната, както и за женските, юношеските и детските първенства. По-рано днес временно бе спряна и френската Лига 1, а още вчера испанската Ла Лига обяви, че отлага мачовете до края на март. Серия А в Италия бе замразена още миналата седмица, а последни към тази крачка този следобед се присъединиха от Германската футболна лига, спирайки Бундеслигата.

В България футбол няма да се играе поне до 13 април, след като Народното събрание въведе извънредно положение в Република България като мярка за справяне с вируса COVID-19 до тази дата. Все още няма информация относно провеждането плейофа между България и Унгария на 26 март, който трябва да се играе на Националния стадион „Васил Левски“, но на този етап провеждането му изглежда на практика невъзможно.

Самото Европейско първенство най-вероятно също ще падне жертва на коронавируса. Вчера УЕФА свика извънредна видео среща с всички 55 членки на организацията, както и други футболни органи, на която ще се обсъди как да се процедира с евротурнирите, националните първенства и Евро 2020. Очаква се Европейското първенство да бъде отложено за лятото на 2021 година.

Мачовете от Шампионската лига и Лига Европа следващата седмица бяха отложени днес от УЕФА. Футбол в близките седмици няма да се играе още в Шотландия, Португалия, Холандия, Австрия, Белгия, Дания, Швеция, Чехия, Словакия, Кпиър, Полша, Хърватия, Словения, Румъния и други.

За момента продължават да се провеждат първенствата в Турция, Сърбия, Русия и Унгария.

БЪЛГАРИЯ

Обявяването на извънредно положение в страната сложи край на всякакви спортни мероприятия в България за всички възрасти. Спират се мачовете от футболното, волейболното, баскетболното, хандбалното и други първенства. Сред по-големите събития, които пропадат заради епидемията, е Световната купа по художествена гимнастика в София, която трябваше да се проведе в началото на април.

Треньор по баскетбол за деца от школата на БУБА Баскет е заразен с коронавирус и е настанен във ВМА без усложнения. От БУБА Баскет увериха, че са взети всички мерки за сигурност, като контактувалите с треньора са под карантина.

САЩ

Баскетболистът на Юта Джаз Руди Гобер също даде положителна проба.

Всички големи спортни първенства на САЩ бяха прекратени. По-рано тази седмица баскетболистът от Юта Джаз Руди Гобер даде положителна проба за COVID-19, което моментално доведе до спиране на Националната баскетболна асоциация за срок от поне 30 дни. Скоро след това същата съдба сполетя Националната хокейна лига и Мейджър лийг сокър (футбол). Стартът на сезона на Мейджър лийг бейзбол, който трябваше да бъде на 26 март, е отложен с поне две седмици, а всички мачове от предсезонната подготовка бяха отменени. Сезонът в Националната футболна лига (американски футбол) трябва да започне на 10 септември, като за момента няма планове за неговото отлагане.

ФОРМУЛА 1

Въпреки сериозни критики от експерти и дори от световния шампион Люис Хамилтън, ръководството на Формула 1 бе решено да проведе първото състезание за сезона в Австралия този уикенд. Тези планове бяха осуетени, след като член на отбора на Макларън даде положителна проба за коронавирус и тимът се оттегли от надпреварата. Скоро след това Формула 1 отмени Гран при на Австралия, а днес това се случи и със следващите два старта – в Бахрейн и Виетнам, а състезанието в Китай, което е четвърто поред в календара, бе отменено още преди седмици. Това означава, че най-рано Формула 1 ще има на 3 май, когато трябва да се проведе Гран при на Холандия.

ДРУГИ СПОРТОВЕ

Вчера Асоциацията на професионалните тенисисти обяви спиране на всички турнири от Световния тур и Чалънджър тура през следващите шест седмици. Няма да се проведат Мастърсите в Маями и Монте Карло, както и надпреварите в Барселона, Хюстън, Маракеш и Будапеща. Най-рано мъжки тенис ще има на 27 април в Мюнхен и Ещорил. Женската тенис асоциация взима решение за всеки отделен турнир, като за момента са отменени всички турнири до средата на април.

Голф Мастърс, един от четирите най-големи турнира в голфа, който трябваше да започне на 9 април в Огъста, САЩ, бе отменен.

Една от трите най-престижни колоездачни обиколки в света – Джиро д'Италия, бе отменена. Джирото трябваше да се проведе от 9 до 31 май, като организаторите се надяват да успеят да проведат състезанието на по-късен етап.

Множество олимпийски квалификации по света в най-различни спортове бяха отложени. Провеждането на самата Олимпиада изглежда все по-застрашено, макар и организаторите от Токио да изразиха решимостта си Игрите да се проведат по график от 24 юли до 9 август. Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е реалистично Олимпиадата да се отложи с една година.

Два от най-популярните и престижни маратони в света - тези в Лондон и Бостън, бяха отложени днес. Класическото бягане в столицата на Великобритания трябваше да се проведе на 26 април, но е отложено за 4 октомври. Маратонът в Бостън пък ще се проведе на 14 септември, вместо на 20 април, каквато бе първоначалната дата.

КАКВО ВСЕ ОЩЕ СЕ ПРОВЕЖДА

Въпреки сериозните критики, ежегодните конни надбягвания Челтнъм Фестивал в Челтнъм се провеждат по програма и при голям зрителски интерес по трибуните. Фестивалът продължава до неделя.

Снукър – Откритото първенство на Гибралтар започна днес по програмата. Турнирът трябва да завърши в неделя. До момента от Световния снукър тур не са коментирали евентуално отлагане или отменяне на Световното първенство в Шефилд, което трябва да се проведе в периода 18 април – 4 май.

В повечето страни в Европа футболните забрани не важат за аматьорския футбол, но това не важи за България и другите държави в извънредно положение. /БГНЕС

Категории: