Четиридневна стачка на стажант-лекари във Великобритания

Стажант-лекарите в Англия започнаха масова четиридневна стачка, която заплашва да наруши сериозно функционирането на Националната здравна служба (National Health Service, NHS). В стачката, организирана от Британската медицинска асоциация (British Medical Association, BMA) ще участват до 47,6 хиляди стажант-лекари, което представлява повече от 40% от щата на медицинските работници на NHS, съобщи телевизия Sky News.

Основното им искане е увеличаване на заплатите с 35%. По оценка на профсъюзите, това трябва да компенсира реалното намаление на заплатите с 26% през последните 15 г. Правителството определи тези искания като „прекомерно високи”.

Според оценките на NHS, стачката може да доведе до отмяната на повече от 350 000 медицински приема и операции в Англия. Ситуацията се влошава и заради великденските празници. Това означава, че има риск много от медицинските работници, които заместиха стачкуващите си колеги по време на аналогична 72-часова стачка през март, този път да не могат да се притекат на помощ. Предишната стачка доведе до отмяната на 175 приема при лекар и извършването на операции.

Ръководителят на Конфедерацията NHS Матю Тейлър призова британците през следващите дни да избягват рискови дейности. „Опитайте се да избегнете рисково поведение, защото NHS няма да бъде в състояние да ви предостави помощ на това ниво, на което бихме желали”, каза той в ефира на Sky News. „Няма смисъл да крием, че ще има рискове за пациентите, за тяхната сигурност и достойнство”, добави Тейлър. /БГНЕС