Честваме Деня на Ботев и загиналите за свободата на България

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България ще бъде отбелязан във военните подразделения на страната с почести, предадоха кореспондентите на БГНЕС.

На 2 юни (четвъртък) Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде отбелязан с тържествена проверка (заря) в градовете Елин Пелин (от 19.00 ч.), Казанлък (от 21.00 ч.), Павел баня (от 21.00 ч.) и в с. Скравена, община Ботевград (от 21.00 ч.). В ритуалите ще участват военнослужещи от 38-и батальон за ядрена, химическа, биологична защита и екология – Мусачево, 61-а механизирана бригада – Карлово, 10-и механизиран батальон – Враца, военният духов оркестър на 61-а механизирана бригада и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски.

С военни ритуали по поднасяне на венци и цветя военнослужещите от Сухопътни войски ще отбележат годишнината от гибелта на Христо Ботев и ще отдадат воински почести в памет на загиналите за Родината в градовете Стара Загора, Хасково, Плевен, Димитровград, Калофер, Асеновград, Белене, Свищов, Смолян, Шумен, Благоевград, Сливен, Горна Оряховица, Русе и в с. Ценово - община Чирпан.

Във всенародното поклонение на връх „Околчица“ от 11.00 ч. ще се включат военнослужещи от 10-и механизиран батальон-Враца.

На 2 юни, от 11 часа, премиерът Петков ще участва в поклонение на връх Околчица по повод отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Премиерът ще поздрави и участниците в Националния туристически поход “Козлодуй-Околчица“.

В паметния ден от 10.30 ч. представителни части на Военновъздушните сили и на Съвместното командване на специалните операции ще отдадат воински почести пред паметника на Христо Ботев в градската градина „Цар Симеон“ в гр. Пловдив.

Военнослужещи от Военноморските сили ще положат венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в „Алеята на възрожденската памет“ в Морската градина (от10.00 ч.) в гр. Варна. В тържествения ритуал ще участват почетен караул от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Представителният духов оркестър на ВМС и командирите на военни формирования от гарнизона.

Военни почести в памет на великия поет и революционер ще отдадат и военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби в гр. Бургас. Те ще положат венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в Морската градина (от 11.00 ч.). В тържествения ритуал ще участват командирите на военни формирования от гарнизона.

В София (11.30 ч.) пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина Националната гвардейска част ще участва в тържествена церемония в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. От 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул. /БГНЕС