Чехия подхваща пенсионна и данъчна реформа за овладяване на дълга

Чешкото правителство представи обширна данъчна и пенсионна реформа, предназначена да ограничи растящия държавен дълг поради ковид пандемията и войната в Украйна. Представяйки програмата „Чехия във форма“, министър-председателят Петр Фиала каза, че нейната цел е „да се обърне фундаментално тенденцията на нарастващ дълг“ и да се направи пенсионната система устойчива. "Темпът на растеж на дълга в страната ни е ужасяващ", каза Фиала пред репортери. Като Ччленка на ЕС с население от 10,5 милиона души Чехия беше силно засегната от пандемията Covid-19 и оглави световната статистика за смъртни случаи на глава от населението в продължение на няколко месеца. През 2019 г., преди пандемията да удари Европа, дългът на чешкото правителство достигна 28,3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Миналата година той беше 42,6 процента. Правителството ще намали разходите в държавния сектор, ще ограничи субсидиите и ще повиши данъка върху недвижимите имоти и корпоративните данъци от 2024 г.


То също така ще въведе промени за увеличаване на пенсионната възраст. Министърът на труда и социалните въпроси Мариан Юрецка каза, че възрастта за пенсиониране ще бъде определена въз основа на очакваната продължителност на живота от 2025 г. Средният чех трябва да получава пенсия 21,5 години, каза Юречка пред репортери. „Около 2050 г. ще имаме един работещ човек на един пенсионер, затова промяната е решаваща“, каза Юречка. Той добави, че държавата също ще затегне правилата за ранно пенсиониране. Правителството на Фиала също така ще замени настоящите три ставки на данъка върху добавената стойност (ДДС) от 10, 15 и 21 процента с две от 12 и 21 процента, каза министърът на финансите Збинек Станжура. Жизненоважни стоки като храни, жилища и здравеопазване ще се облагат с 12 процента срещу сегашните 15 процента. Правителството също така очаква да повиши данъците върху алкохола, тютюна и хазарта и премахна ДДС върху книгите.

Дясноцентристкото правителство на Фиала, което е на власт от края на 2021 г., подкрепи Украйна, след като тя беше нападната от Русия през февруари 2022 г. Прага предостави на Украйна значителна военна и хуманитарна помощ и прие почти 500 000 бежанци от войната, което също се отрази на нейните разходи. Икономическият план трябва да бъде приет от парламента, но се очаква да бъде приет лесно, тъй като правителството има мнозинство от 108 гласа в 200-членната долна камара. Правителството на Фиала наскоро беше обект на критики от гласоподаватели с ниски доходи, които организираха няколко митинга в Прага заради рекордната инфлация и падащия стандарт на живот. /БГНЕС