Чехия състави кабинет, чакат президентът да го подпише

Партии в Чехия подписаха новата формула на дясноцентристко правителство след резултатите от последните избори. Формирането на правителството се бави заради здравословното състояние на президента Милош Земан, който е в болница с цироза на черния дроб.

Поради здравословното си състояние Земан няколко пъти отлага преговорите с различните партии.

Пет партии влизат в новия кабинет. В него, обаче, няма да присъства партията на премиера Андрей Бабиш АНО, която загуби позиции на изборите.

Новото правителство, начело на което ще е лидерът на опозицията Петър Фиала, ще има 108 депутати. Фиала спечели изборите начело на либерално-консервативното обединение “Заедно”, съставено от Гражданската демократична партия, християндемократите и партията ТОП09.

По-рано Земан бе казвал, че иска да даде мандат на Бабиш, но според президента милиардерът вече не се интересувал да бъде премиер, защото никой не искал да преговаря с него за правителство.

Въпреки изявленията на Земан, който съобщи, че може да изкара пълния си мандат до край, лекарите му смятат, че засега не е в състояние да изпълнява всички свои задължения./БГНЕС

Прага / Чехия