Чехия надви 10 от Нидерландия за 1/4-финал с Дания

Чехия поднесе първата голяма изненада на Европейското първенство по футбол, след като надигра Нидерландия с 2:0 в осминафинален двубой от надпреварата.

Шик (ц) вече има четири гола на Евро 2020.

На „Пушкаш Арена“ в Будапеща „лалетата“, които бяха сочени за предварителен фаворит в срещата след силното начало и стопроцентовия актив в груповата фаза, не успяха да натиснат от самото начало, както го направиха в предишните си мачове на Евро 2020. Мемфис Депай и Жоржиньо Вайналдум така и не успяха да притеснят чешкия страж Томаш Вацлик. Възпитаниците на Ярослав Шилхави имаха няколко добри възможности, но така и не ги оползотвориха пред вратата на ветерана Маартен Стекеленбург.

В началото на втората част дойдоха и двата ключови момента. Първо, Дониел Мален се откъсна сам срещу Вацлик, но се засуети и бе спрян от вратаря на чехите. Малко след това Чехия получи предимство след директния червен картон на Матайс де Лихт. Централният защитник на Ювентус загуби баланс, опитвайки се да спре Патрик Шик, и при падането си на земята спря пътя на топката към Стекеленбург с ръка. Главният съдия Сергей Карасев от Русия прегледа ситуацията на монитора край страничната линия, след като получи знак от ВАР, и изпрати Де Лихт преждевременно към съблекалнята.

Чехите се възползваха максимално от така създалата се ситуация и нанесоха два удара в рамките на десетина минути. Първо Томаш Холеш се разписа с глава след асистенция на Томаш Калас, а впоследствие Холеш се превърна в ролята на асистент за четвъртия гол на Шик на шампионата. До края беззъбите нидерландци нямаха отговор, а доказателство за немощта им бе фактът, че отправиха само един точен удар по посока Вацлик.

Така, Чехия се класира за 1/4-финалите, където ще бъде съперник на Дания. „Червеният динамит“ разби Уелс с 4:0 в събота вечер. Двубоят между Чехия и Дания ще се изиграе на 3 юли, от 19:00 часа българско време, на „Олимпийския стадион“ в Баку. /БГНЕС