Часове наред депутатите спорят за връщането на хартиената бюлетина

Часове наред депутатите спорят за връщането на хартиената бюлетина. Това трябва да стане с промени в Изборния кодекс, предаде репортер на БГНЕС.

ПП, ДБ, "Български възход" и "Възраждане" останаха твърди в позицията си „против“ връщането на смесения вот.

Георги Стамов от ПП отбеляза, че трябва да се спрат спекулациите, че машинното гласуване е много трудно, защото е точно обратното. „Трябва да направим една информационна кампания, с която да покажем на всички хора, които се затрудняват как да гласуват с машина. Вече има възрастни хора, които имат смартфони - говорят със своите роднини в чужбина, теглят парите си от банкомати. Нито един от хората, които съм питал са отговорили, че имат затруднения с машините“, уточни още Стамов. „Лично мен хартиената бюлетина ме притеснява повече, защото може да се появят повече грешки, освен това с по-малкото използване на хартия ние допринасяме за околната среда“, отбеляза още той.

Никола Димитров от "Възраждане" пък противопостави дебата между това да вървим към дигитализация и прозрачност или да се върнем в старата епоха. „Ние от "Възраждане" ясно се противопоставяме срещу въвеждането на хартиената бюлетина. Гласувалите в секции с машини са 2,936 млн. човека през април 2021 г., а през ноември 2021 г., където вече машинният вот беше задължителен, броят на гласувалите спада само с 19% . Все още ли вярвате, че машината плаши избирателя или се плашите, че машинният вот плаши статуквото“, попита още Димитров.

Надежда Йорданова от ДБ уточни, че 14 934 са грешките в протоколите от хартиено гласуване на последните избори с такава опция и уточни, че на изборите през октомври тази година несъответствията са само 364, а грешките в протоколите са само 1 169.

Александър Николов от "Български възход" подчерта, че партията е „за“ запазване на машинния вот и не подкрепя връщането на хартиената бюлетина. „Подкрепяме мотивите на партиите, които са за връщането на хартиената бюлетина като възможност за избор, но в момента имаме друга отговорност, която трябва да защитаваме повече от това минимално да се повиши избирателната активност. Връщането към смесеното гласуване в настоящата политическа и обществена обстановка ще доведе до изкривяване на вота, защото за момента хартията не гарантира прозрачен избор", заяви още той, и добави, че "корупцията във всичките й проявления се е стремяла към изкривяване на вота, когато решим този проблем тогава ще можем да говорим отново за избор с хартия. В това НС има някакви нотки за бъдещ консенсус, но в същото време приоритет на парламентарните групи е желанието да се върне хартиената бюлетина. Сега обаче най-важното решение е консенсус по бъдещи политики и работещо правителство“, коментира още Николов. „Дано партиите сега да проявят държавническа отговорност, да работят за редовно и стабилно правителство и вече след това, когато сме изкоренили корупцията да повдигнем отново темата към смесено гласуване“, отбеляза още той.

На отсрещната позиция „за“ въвеждането на хартиената бюлетина останаха ГЕРБ-СДС, БСП за България и ДПС, като общ аргумент беше повишаването на избирателната активност.

Маноил Манев от ГЕРБ-СДС заяви, че хората не гласуват с машина, защото нямат доверие на този тип гласуване. „Каквито технологични и други доводи да измислите, хората ви нямат доверие и няма как да промените това. Не знам къде сте срещнали тези хора, които не са искали да се върне хартиената бюлетина, но на огромен брой хора им е проблем, че не знаят какво се случва с кодовете от машината“.

Смиляна Кръстева от БСП припомни, че наред с машинното гласуване партията настоява да се гласува и с хартия. „Едно от последните проучвания на Алфа Рисърч сочи, че 48,6% от анкетираните искат да гласуват с машина, 47% са отговорили, че искат да упражнят своя вот и с машина, и с хартия. Виждате, че от изложените цифри резултатите се доближават. Ние даваме възможност на тези 50% да реализират своето право на избор. Това ще увеличи и активността на избирателите, но ще увеличи и легитимността на избраните органи“, заяви още тя.

Мустафа Карадайъ, председателят на ДПС, също подкрепи идеята за смесен вот. „Убеден съм, че всички присъстващи в залата искаме изборите да се проведат в нормална среда, да бъдат честни, прозрачни, и всички граждани, съгласно Конституцията, да могат да упражнят своя глас. С хартиените бюлетини има два проблема: високият брой на недействителните гласове и субективният фактор при броене на бюлетините, което поражда съмнение при честното отчитане на изборните резултати. Това недоверие доведе до преминаване към машинно гласуване. Сега обаче ние сме свидетели на още по-голямо недоверие към изборния процес.“, заяви още той. „Когато има разминаване между преброяването на контролните разписки и електронния вот от машината, тогава какво правим. Най-добре е и двете възможности да бъдат налице, за да може хората да имат право да избират и така да се увеличи избирателната активност“, уточни още Карадайъ.

Депутатите удължиха работното си време до приемане на промените в Изборния кодекс./БГНЕС