ЦИК показа образеца на бюлетината за евроизборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) утвърди образеца на бюлетината за предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се проведат на 26 май, предаде репортер на БГНЕС.

В нея са вписани общо 27 политически партии, коалиции и независими кандидати, а съгласно промените в Изборния кодекс от 2016 година в бюлетината фигурира и квадратче „не подкрепям никого“. От ЦИК напомнят, че бюлетината задължително трябва да бъде попълвана от гласоподавателите единствено с химикал със син цвят. Различна в нея ще бъде номерацията на преференциите, за които тази година депутатите решиха да бъдат отбелязани с трицифрени числа, като към всяка цифра се прибавя 100. Комисията е утвърдила и специфичен начин на сгъване на бюлетината, който да гарантира тайната на вота на всеки избирател.

Александър Андреев от ЦИК отрече до комисията да е достигала информация за проблем със софтуера на машините за гласуване, които ще бъдат използвани на евровота и увери, че те ще бъдат щателно тествани. „На машините софтуерът ще бъда качен към 15 май и до доставката на 25 май е срокът, в който трябва да бъдат сертифицирани, заедно със софтуера. Тестването ще бъда извършено от специалисти, които могат да го извършат и да одитират машините“, допълни още Андреев. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и БАН дори са заявили готовност да подпомогнат чрез експерти ЦИК при осъществяването на машинното гласуване.

За местните избори наесен пък съществува вероятност страната ни да закупи машините за гласуване, а не да ги наема.

За предстоящите евроизбори вече има подадени заявления от 3 сдружения с нестопанска цел, които искат да бъдат наблюдатели.

„Жалби в ЦИК към момента са постъпили 22 броя и 8 сигнала. От тези жалби 2 са висящи във ВАС, във връзка с решения на ЦИК“, съобщи Андреев. Той обърна внимание и на някои от важните срокове до деня на изборите. До 4 май ЦИК трябва да приеме решение за местата и броя на секциите извън страната, а до 9 май да се проведат консултациите за назначаване на СИК-овете зад граница.

До 11 май българските граждани могат да подават заявления за издаване на удостоверения за гласуване на друго място и по настоящ адрес. Тогава изтича и срокът за избирателите с увреждания, които искат да гласуват в подвижна секция. /БГНЕС