Бжежински пред БГНЕС: „Три морета“ е проевропейски проект, има нужда от Секретариат

Инициативата „Три морета“ е проевропейски проект, но тя трябва да бъде институционализирана. За целта трябва да бъде създаден секретариат, който да подпомага реализацията на инфраструктурните и енергийни проекти, които ще бъдат осъществени. „Три морета“ е лост за мощно партньорство.

Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС Ян Бжежински, старши сътрудник в Центъра за стратегия и сигурност Скоукрофт на Атлантическия съвет. Той е бил помощник заместник-министър на отбраната за Европа и политиката на НАТО (2001–2005). Ян Бжежински е син на Збигнев Бжежински, съветник по националната сигурност на президента Джими Картър.

За Ян Бжежински инициативата „Три морета“ е не само „вълнуващо начинание“, но и „отговорна задача“.

„Целите ѝ са да ускори развитието на трансграничните енергийни връзки и инфраструктура“, отбеляза експертът и добави: „Истинското развитие на инфраструктурата обещава не само разрастване на региона, но и на икономическата сила на Европа като цяло“.

Ян Бжежински е категоричен: „Три морета“ е проевропейски проект“.

„Инициативата е фундаментален нов подход за мобилизиране на частния капитал в стимулиране на развитието на инфраструктурата“, обясни той.

За финансирането на „Три морета” България е инвестирала 20 милиона.

„Тази инициатива може да се разглежда като нова международна финансова институция, която ще направи две неща:

Първо, ще отвори икономически възможности за региона.

Второ, ще създаде някои инвестиционни практики, които ще направят региона изключително привлекателен за частния капитал не само в Централна и Източна Европа, но и в Западна Европа и Северна Америка, както и навсякъде по света“, подчерта Ян Бжежински.

Според него, ако инвестираме в инфраструктурни проекти на чисто търговска основа, всички ще спечелим и ще бъде победители. България не само ще си върне вложените пари, многократно повече от инвестираните 20 милиона, но също така ще бъде стимулирано развитието на определени проекти в страната ни. Отделно от това ще бъдат облагодетелствани и други държави, като Полша, Естония, Словакия, Словения и др.

Бжежински смята, че през следващите години можем да очакваме повече директни инвестиции, съвместни бизнеси и частно партньорство със САЩ, ЕС и други стратегически партньори, защото това, което „Три морета” създава, е лост за мощно партньорство.

„България има определена тежест на международния пазар. Естония има малко по-малка. Полша има може би малко по-голяма… Но когато работят заедно по „Три морета”, тези 12 нации вливат в икономиката около 1,7- 1,8 трилиона долара, с население от 110 милиона души, с темп на растеж средно над 3%.

Така че, ако инициативата бъде правилно изградена, те щя мобилизира сътрудничеството, а истинското сътрудничество в този регион създава истински заинтересовани частни пазари по целия свят. Така „Три морета” ще бъде наистина привлекателна не само за нейния регион, но също и извън Европа“, категоричен е експертът.

От особено значение е изграждането на пътната инфраструктура. „Пътища от север на юг, които са изграждат, скъсяват от два до четири пъти разстоянията. Усилията за дигитално управление на пътната система ще облагодетелстват целия регион с високоскоростна модерна фиброоптична мрежа. Това е реално придвижване напред на 5G технологията. Тази мрежа ще улесни по-голямата ангажираност в региона, а международните мрежи ще стигнат до Близкия Изток, Азия и Северна Америка“, каза Бжежински.

Понастоящем Инициативата има инвестиционен фонд, управляван прозрачно от Amber Infrastructure Group, но все още не е институционализирана и няма седалище или секретариат.

„Тя ще бъде много по-успешна и по ефективна, ако получи своята институционализация. Отдавна съм привърженик на създаването на секретариат на „Три морета”. Той ще работи за по-голямо генерализиране на печалби за фонда. Мисля, че ще бъде още по-успешен при привличането на капитали не само във фонда, но и в инфраструктурните проекти“, заяви Бжежински.

Секретариатът може да бъде и генератор на идеи за „Три морета”. Той трябва да бъде базиран в някой от големите центрове, като например Брюксел, за да осъществява координация с различните политически и финансови институции, препоръча Бжежински.

Коментирайки отношението на Вашингтон, той припомни, че „Три морета“ се радваше на много стабилна подкрепа при предишната администрация на Доналд Тръмп и в Конгреса.

„С идването на Джо Байдън тя получи още по-силна подкрепа от новия екип във Вашингтон. Държавният секретар Антъни Блинкен още в първите няколко седмици заяви, че тя е нов модел на интересно публично-частно партньорство, насърчавайки инвестициите във фонда на „Три морета”, каза старши сътрудникът в Центъра за стратегия и сигурност Скоукрофт.

Инициативата ще бъде много полезна и за трансатлантическите връзки.

„Три морета“ не само ще усили икономически и политически страните, които участват в нея, ще увеличи възможностите им за правене на бизнес. Но това е и основа за изграждане на трансатлантическа демократическа общност. Това е от полза за всички“, каза Ян Бжежински.

Той вярва, че, ако днес, покойният му баща, Збигнев Бжежински ни гледа отгоре, той би бил много горд от „Три морета“, тъй като тя допринася за утвърждаването на Централна Европа, допринася за нейната реална стойност като част от демократичната общност.

„А това е истинският успех“, категоричен е Ян Бжежински.

На 8 и 9 юли София ще бъде домакин на срещата на върха на инициативата „Три морета“. През октомври 2020 г. в Талин президентът Румен Радев прие от естонската си колега Керсти Калюлайд домакинството. България пое процеса на координация на инициативата, която обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. /БГНЕС