Бусманци прелива от мигранти

Поради препълнен капацитет от 450 души Центърът за временно настаняване на чужденци в Бусманци започна да връща обратно задържаните нелегални мигранти у нас, предаде репортер на БГНЕС.

"Ние сме препълнени. През изминалата нощ започнахме да връщаме обратно задържаните на различни места в страната", съобщи за БГНЕС служител от центъра за временно настаняване.

Той съобщи, че мигрантите се връщат, защото е невъзможно да бъде карантинирани.

"Всеки постъпващ в центъра трябва да бъде обезпаразитен за 24 часа. Всички дрехи се изземват, както и вещите, които носи със себе си, след това се поставят в хладилна камера, където престояват 24 часа. Ние нямаме вече свободни места за тази процедура", каза още служителят пред БГНЕС.

Над 90% от задържаните мигранти в центъра са от Афганистан, Пакистан, Иран и Ирак. Те са на възраст до 30 години, сред тях има много жени и деца.

"Те са в почти безпомощно състояние, защото повече от са ходили пеша или на открито в горещините. Част от тях са обезводнени. Трудно е да се прецени в какво здравословно състояние са, защото са напълно омаломощени. През изминалата нощ беше страшно. Натоварването беше на 200%", съобщи още служителят.

Бусманци се намира край София и се води като Специален дом за временно настаняване на чужденци към Дирекция „Миграция“ на МВР. Съгласно закона там се настаняват само чужденци, които са пребивавали незаконно в България и на които е издадена заповед за депортиране или заповед за експулсиране.

Според последните актуални данни на МВР за първите 5 месеца на 2021 година, 1726 са задържаните граждани на трети страни. Тази информация е към месец май 2021 г., включително. /БГНЕС