България приветства започването на преговори с РС Македония и Албания

България приветства решението за започване на преговори на Европейския съюз с Република Северна Македония и Албания.

„Приветствам решението на Съвета „Общи въпроси“ за започване на преговори за членство с Република Северна Македония и Албания. Надявам се, че Европейският съвет ще го подкрепи на 26 март“. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева.

„В заключенията, които ще бъдат приети формално утре, има текст, обвързващ напредъка в процеса на разширяване с постигането на осезаеми резултати от Република Северна Македония в изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. По отношение на Република Албания ще следим за защитата на правата на българското национално малцинство“, каза още външният ни министър.

Тя подчертава, че „нашите приятели са в началото на един дълъг път, но на тяхно разположение ще бъде и нашият опит в преговорния процес. Пожелавам им искрено успех!“

БГНЕС припомня, че еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели обяви вчера, че държавите от Европейския съюз са постигнали политическо споразумение за започване на преговорите с Албания и Северна Македония за членство в Евросъюза. „От все сърце поздравявам двете държави. Това [решение] изпраща силен сигнал към Западните Балкани: Вашето бъдеще е в ЕС“, се казва в съобщението.

Решението на Европейския съюз за начало на преговорите за членство със Северна Македония е признание за успехите на страната, заяви министър-председателят Оливер Спасовски. Той подчерта, че добрата новина е дошла „в изключително тежък момент за нашата държава, за Европа и за целия свят“.

От своя страна, албанският премиер Еди Рама написа по повод на новината във Фейсбук: „Ще успеем!“

В Европа също приветстваха началото на преговорите. „Добра новина в тези мрачни времена“. Така оцени решението държавният министър по европейските въпроси Михаел Рот. Той заяви, че най-после е дадена зелена светлина за начало на преговорите с „нашите приятели от Северна Македония и Албания“, която е напълно заслужена.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли поздрави страните и отбеляза, че Европарламентът винаги е подкрепял европейското бъдеще на Западните Балкани.

2020 г. се превръща в решаваща за бъдещето на Македония

В рамките само на един месец РС Македония изпълни стратегическите си цели, които ще гарантират нейната независимост и стабилност. Страната стана пълноправен член на НАТО и получи покана за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Това стана благодарение на промяната, която бе извършена през 2017 г. и свалянето на авторитарния режим на Никола Груевски.

Договорът от 1-ви август 2017 г. за приятелство и добросъседство с България отвори пътя за деблокирането на евроатлантическата интеграция на РС Македония. /БГНЕС