България е последна по достъп до гражданство по натурализация

България и Австрия са на последно място в Европа, що се отнася до достъпа до натурализация. Това показват данните от актуално проучване на "Индекс на политиката за интеграция на мигранти" (MIPEX).

Австрийското издание „Хойте” информира за кампания на правозащитната организация „SOS Mitmensch”, според която родени в страната деца следва да получат право на гражданство.

Организацията се позовава на най-новите статистически данни, според които в Австрия живеят над 220 000 души, които все още не са получили австрийско гражданство, въпреки че са родени в държавата, а броят им нараства непрекъснато.

Това води до ограничаване на правата на тези деца и на възможностите им за по-нататъшна реализация. Държавата ги обявява за „чужди”, въпреки, че са родени в Австрия, твърди говорителят на неправителствената организация Александър Полак.

Причината за това рестриктивното законодателство по отношение придобиването на гражданство, което свързва правата на родителите с тези на техните деца.

Тези хора са лишени също от избирателни права.

Целта на кампанията на „SOS Mitmensch” е справедливо право на натурализация за всички хора, живеещи в Австрия, особено за деца и младежи, родени и израснали тук. /БГНЕС