Буяр Османи и Арбен Таравари ще се борят за подкрепата на албанците в РСМ

Досегашният външен министър на Северна Македония Буяр Османи ще се изправи на президентските избори срещу Арбен Таравари, председател на "Алианс на албанците" и кмет на Гостивар, предаде репортер на БГНЕС.


В албанския политически блок надпреварата е напрегната. Таравари, номиниран от коалицията на албанските опозиционни партии, си осигурява 7,9% подкрепа, а Буяр Османи, номиниран от Европейския фронт, ръководен от Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/, получава 6,6%.

Това показват данните от проучване на Центъра за политически изследвания и комуникации в РСМ.


От 30 август 2020 г. е Буяр Османи е министър на външните работи на Северна Македония в коалиционното правителство СДСМ-ДСИ, а впоследствие става част от техническия кабинет на Талат Джафери.

Османи защитава позицията, че Скопие трябва да изпълни задълженията си според Преговорната рамка с Европейския съюз. Той призовава РСМ трябва да излезе от сръбския проект „Отворени Балкани“ и често отбелязва силното руско влияние в Скопие.


Политикът настоява след изборите да се вземе решение държавният глава да бъде избиран от депутатите в Народното събрание - дългогодишно искане на ДСИ.


Османи е роден на 11 септември 1979 г. в столицата Скопие. През 2004 година завършва Медицинския факултет на Скопския университет. В периода 2008-2011 година е министър на здравеопазването на Македония.

Председателят на "Алианс на албанците" и кмет на Гостивар Арбен Таравари е роден на 7 април 1973 г. След като завършва висшето си образование в Медицинския факултет на Скопския университет, придобива дългогодишен опит в лекарската професия, а по-късно влиза в политиката.

"Алиансът за албанците" в момента има две крила - едното на Таравари, който реши да се присъедини към обединената албанска опозиция, и второто крило на председателя на Националното събрание на формацията - Зиядин Села, който се противопостави на решението на Таравари.

През октомври 2017 година кандидатът за държавен глава спечели местните избори в Гостивар и в резултат на това напуска поста си на министър, като става градоначалник на общината.

На 24 април, сряда, ще се проведе първият тур на президентските избори в РСМ. Парламентарните избори ще се проведат на 8 май, заедно с втори тур на президентските./БГНЕС