Бучковски: Възстановяваме доверието и ще изпълним Договора изцяло

Специалният пратеник за България Владо Бучковски подчерта, че Северна Македония е отправила предложение към България, в която фокусът на вниманието се насочва към инфраструктурните проекти, общите капиталните проекти, сътрудничеството в областта на образованието, културата, медиите.

Част от документите, предизвикали буря от негодувание сред македонската общественост, е обяснителният меморандум на МВнР на България. В частта, в която се говори за атмосферата, създадена в Македония около прилагането на Договора за приятелство и добросъседство, се посочват три личности, които, според българската страна, упорито се борят за спазването на Договора – сред тях е моето име, на проф. Денко Малевски и на бившия премиер Любчо Георгиевски. Това заяви специалният пратеник на Северна Македония в България и бивш министър-председател Владо Бучковски на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

В изказването си пред медиите министър Османи подчерта, че е създадена „поредица от механизми, чрез които се опитваме да възстановим доверието в политическия диалог между двете държави, особено да върнем доверието в Договора от 2017 г. Работи се върху допълнителни форми на планове за действие, чрез които не само декларативно, но и на практика да засилим ролята на Договора за приятелство и неговото прилагане.

В тази връзка намеренията ни са да се посветим на прилагането на договора чрез назначаването на специален пратеник, чийто мандат е реализацията на въпросите от интерес на двете страни и връщане на доверието и преодоляване на различията по откритите въпроси“.

„Държа да подчертая, че не назначаваме техническо лице, а бивш премиер, който има съществен принос в развитието на отношението и е добър познавач на двустранните отношения между двете държави“, подчерта министърът.

Той уточни, че така се попълва дипломатическата празнина, тъй като все още Македония няма посланик в София. „Бучковски ще бъде по-силен политически представител, отколкото който и да е редови дипломат“, категоричен беше Османи.

Владо Бучковски на свой ред декларира задоволството си, че през следващата година ще работи с министър Османи и с външно министерство в опит да бъде намерено решение и да се деблокира процеса на европейска интеграция за Северна Македония.

„Вярвам, че с опита си и с доверието, което имам и от страна на българското общество, ще бъда ясен сигнал за решителността на нашето правителство да изпълни ангажиментите си от Договора за приятелство“, заяви Бучковски.

Той заяви, че е убеден, че може да се стигне до решение, което да деблокира процеса, а от друга страна ще бъде в „духа на европейските ценности с почитането на нашето достойнство“.

Министър Буяр Османи подчерта още веднъж, че Договорът от 2017 г. е обрат в двустранните отношения за преодоляване на различията, които съществуват през последните десетилетия.

„Имаме усещането, че доверието е отслабено. От наш държавен интерес е да запазим рамката и ако има чувство, че Договорът не се изпълнява, да върнем доверието, тъй като това е най-добрият начин за възстановяването му“, заяви той.

Северна Македония се опитва да създаде механизми за връщане на доверието и чрез план за действие, и чрез създаване на работни групи от двете страни. Отправено е предложение за свикване на междуправителствената комисия през декември. Допълнителен стимул за възстановяване на доверието е назначаването на специален представител – бивш премиер, познавач на отношенията между двете страни.

„Смятам, че Владо Бучковски е сериозна добавена стойност за възстановяването на доверието в Договора“, подчерта Османи.

Специалният пратеник за България Владо Бучковски подчерта, че Северна Македония е отправила предложение към България, в която фокусът на вниманието се насочва към инфраструктурните проекти, общите капиталните проекти, сътрудничеството в областта на образованието, културата, медиите.

„Не знам дали за една седмица може да се случи чудо, но до последният момент ще трябва да се борим да се намери решение“, каза Бучковски в отговор на въпрос относно очакванията през декември за приемането на претоварената рамка и определянето на дата за начало на преговорите със Северна Македония.

„Имам опита, отзивите от влиятелни кръгове в София, които очакват резултатите от променените обстоятелства през последните два месеца“, заяви той.

Комисията работи интензивно, имаме инструменти, предвидени в Договора за приятелство. Ако те бяха използвани досега, нямаше да стигнем до тази криза, каза още Владо Бучковски. /БГНЕС