БСП връща на Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство

Във вторник сутрин държавният глава Румен Радев ще приеме представители на парламентарната група на „БСП за България“, на която бе възложено да посочи кандидат за министър-председател.

На срещата се очаква лидерът на БСП Корнелия Нинова да върне неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. Левицата връща мандата точно седмица след като го взе. След политически совалки и лидерски дебат, на който отидоха само ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“, Нинова заключи, че БСП не може да събере подкрепа за съставяне на стабилно правителство.

Това бе последната възможност за създаване на правителство в рамките на 48-то Народно събрание по Конституция, след като първите два опита за съставяне на редовен кабинет се провалиха.

При първия мандат, връчен на ГЕРБ-СДС, кандидатът за премиер проф. Николай Габровски събра само 115 гласа подкрепа, а 125 депутати гласуваха против. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски дойде от ГЕРБ, ДПС, и "Български възход", но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха. По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения за структура и състав на кабинета не се гласуват. Преди гласуването депутатите цели три часа дебатираха по проектокабинета.

След неуспеха на ГЕРБ-СДС да сформират правителство, ПГ на "Продължаваме промяната" издигна кандидатурата на акад. Николай Денков за премиер, който покани всички партии на разговори за съставяне на правителство. ПП състави декларация с общи приоритети, която събра едва 63 гласа подкрепа в пленарната зала. Седмица по-късно от ПП върнаха неизпълнен втория мандат на президента Радев. /БГНЕС

Тагове: